За рахунок податківців

Якщо платник податків хоча би раз мав нагоду судитися з податківцями, то навряд чи помилюся, якщо скажу, що такий платник податків мріє про те, аби податківці не просто програвали справи в судах, а й несли відповідальність за те, що втягнули його – чесного платника податків – у судову тяганину. Податківці, які складають безглузді акти перевірок, не несуть відповідальності за таку свою безглуздість.

І от 7 грудня минулого року Законом № 2245-VIII внесено зміни до Податкового кодексу, відповідно до яких

“21.3. Шкода, завдана платнику податків неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи контролюючого органу, відшкодовується за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для фінансування цього органу, незалежно від вини цієї особи”;

при цьому,

“21.4. Посадова або службова особа контролюючого органу несе перед державою відповідальність в порядку регресу в розмірі виплаченого з бюджету відшкодування через неправомірні рішення, дії чи бездіяльність цієї посадової (службової) особи”.

Залишається лише навчитися платникам податків самим застосовувати ці норми ПКУ та навчити суддів їх застосовувати. Якщо це робити, то є шанс на позитивний результат. І немає жодного шансу, якщо цього не робити.