Скільки коштуватиме корпоративний адвокат?

Чинні процесуальні кодекси встановлюють правило щодо представництва юридичних і фізичних осіб в судах і в органах державної влади виключно адвокатами. І хоча щодо судів першої інстанції та органів державної влади ця вимога запрацює з 1 січня наступного року, істотно ситуацію це не змінить. Та хоча би тому, що після першої інстанції буде апеляція, а там без адвоката вже ніяк. З одного боку це нововведення, як і будь-яке явище, має свої мінуси. Та й плюсів воно не позбавлене.

Так:

  1. Корпоративні юристи, вже не зможуть представляти інтереси роботодавця. Це мінус. Але у них звільниться час на велику кількість поточної роботи (трудові правовідносини, договірні…). І це плюс.
  2. Представляти інтереси зможуть виключно адвокати. Мінус у тому, що це додаткові витрати. Плюс же в тому, що корпоративні юристи і адвокати припинять конкурувати між собою. Кожен стане незамінним  на своєму місці і зможуть один одному допомагати.
  3. Витрати на адвоката в суді можна заявити як судові і у разі виграшу відшкодувати за рахунок програвшої сторони.

Можна, звичайно ж зобов’язати корпоративного юриста стати адвокатом. І він можливо ним стане, щоб продовжувати ходити в суди так само, які він це робив, коли він був корпоративним юристом. Та чи надовго такий адвокат, усвідомлюючи свої можливості на ринку адвокатських послуг, залишатиметься на зарплаті у роботодавця?

Як на мене, то відповідь на це питання залежить, як від його відношення до такого роботодавця, так і від його фахового рівня та відповідних альтернатив.

А на Вашу думку: скільки коштуватиме роботодавцю корпоративний адвокат?