Не дозволяйте банкам ВАМ прощати…

Завжди дивувався «прямолінійності» дій виконавців. Наприклад, у банківській сфері. Банкіри знають, що сума прощеного боргу автоматично перетворюється у дохід боржника – фізичної особи, повідомляють про це податкові органи, а ті своєю чергою нараховують боржникам ПДФО 18% від суми прощеного боргу, та 1,5% військового збору. Позичальник, якому банк простив 100 000 грн. має сплатити в бюджет 19 500 податків. Особливо образливо це виглядає тоді, коли позичальник віддав банку те, на що він кредит власне і брав (квартиру чи авто). Виходить така ситуація: узяв кредит – купив квартиру – віддав квартиру банку, в якому брав кредит, – сплатив частину кредиту і відсотків – отримав від банку прощення боргу (в сумі, на яку квартира подешевшала в ціні) – і тепер маєш ще п’яту частину прощеного боргу сплатити як податки.Погоджуюсь: логіка (принаймні економічна) відсутня. Але погодьтеся і ВИ: немає сенсу отримувати прощення боргу, наперед знаючи про зазначені вище негативні наслідки. Проте банкіри наполегливо продовжують «прощати» борг. Хоча його можна не прощати, а продати, наприклад, дружині позичальника. Хоча би за 100 грн. У такому разі борг не припиняє свого існування, а просто змінює кредитора. А це вже ніяке не прощення і наслідків (податкових) прощення боргу не має.

Навіть НБУ второпав, що прощення боргу у вказаних ситуаціях аж ніяк не повинно приводити до додаткових зобов’язань, навіть податкових. Адже усе, на що позичальник витратив кредит, він втратив. Навіть більше. То де ж тут дохід?

І вирішив НБУ захистити таких позичальників з іншого боку, у свій спосіб. І суть такої допомоги від НБУ у тому, що він визнав інформацію про прощення боргу банківською таємницею, розголошувати яку без згоди позичальника банк не має права (стор. 2 Моніторингу від сьогодні. У самому низу).

Залишається подякувати від імені «ще не оподаткованих» позичальників особисто заступнику Голови НБУ Роману Миколайовичу Борисенку за підписаний ним лист від 22.05.2018 р. № 60-0006/28124 і використати його, щоб не дозволяти банкам прощати ВАМ борги…