Дивно опинитися в правовій державі

Уявіть собі, що ми раптом та несподівано опинилися в правовій державі під назвою Україна. І в суді розглядається спір про те, в якому розмірі треба нараховувати ПДВ на авто, яке виграла фізична особа і отримує його безоплатно, бо це ж виграш. Не продаж за 1 гривню, а виграш.

Податківці в суді посилаються на п.15 Порядку заповнення податкової накладної, відповідно до якого, «у разі постачання товарів/послуг, база оподаткування яких перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг, постачальник має складати дві податкові накладні: одну – на суму, розраховану з фактичної ціни постачання, іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над фактичною вартістю» (див. ІПК на стор.2 нашого Моніторингу від сьогодні).

А суддя дивується і говорить: «Але ж п.15 вказаного Порядку застосовувати можна лише у тих випадках, коли існує фактична ціна постачання, а при видачі переможцю розіграшу фактичної ціни постачання немає. Отже не може й бути й перевищення того, чого не існує. Немає підстав для застосування п.15 Порядку».

І тут суд на ВЕЛИКЕ здивування податківців задовольняє позов на користь платника.

Уявили??? Так виглядає суд у правовій державі.