Амбіційний адвокат

Вітаємо Вас!

Знаєте, що таке бути амбіційною людиною??? Це, наприклад, коли твою думку поважають, до неї прислуховуються, її враховують. Та це, якщо амбіційність розглядати з точки зору позитивної.

Бути амбіційним адвокатом, своєю чергою, значить, що інші поважають твою професійну думку, думку юриста, адвоката. Донести цю думку можна, у тому числі, шляхом публікацій у фахових ЗМІ. І якщо її помітили інші фахівці, і Ви отримали зворотну реакцію, то амбіції можуть і «зашкалити». І особливо, якщо зворотна реакція від органу державної влади, від якого багато чого залежить.

У лютому цього року в «Бухгалтерії» була опублікована моя стаття під назвою «ІПК: від отримання до захисту». Досить важливою, на мою думку, у ній була аргументація того, що відповідно до чинного ПКУ, отримана і потім скасована ІПК звільняє платника податку не лише від штрафів та пені, а й від самого податку. Навіть якщо ДФС передумала і змінила свою точку зору. Обґрунтовував я це тим, що відповідно до презумпції правомірності рішень платника податків (ст.4 ПКУ) навіть скасована/відкликана ІПК підтверджує можливість трактування/тлумачення норми податкового законодавства як на користь платника, так і не на його користь. У такому разі відповідно до ПКУ (п.4.1.4. і п.56.21) рішення платника не платити податок є правомірним.

І от ДФС розробила проект листа своїм підлеглим «Про окремі питання організації роботи з надання індивідуальних податкових консультацій», в якому є пряма вимога врахувати, що при видачі/відкликанні ІПК може бути застосований принцип правомірності рішень платника податку. Тому треба бути дуже обережним, надаючи платникам податків ІПК.

Тобто в ДФС почули думку адвоката… А може й самі до того дійшли, що теж на користь платникам.

Читати Моніторинг