Отримали дозвіл на концентрацію?

Вітаємо Вас!

Збираєтесь найближчим часом здійснити злиття зі своїм бізнес-партнером  або приєднатись до нього, створити з ним новий суб’єкт господарювання (далі – СГ); набути у власність цілісний майновий комплекс, структурний підрозділ (цех, виробництво, відділення) іншого СГ або ж одержати їх в управління, оренду, лізинг тощо?

Чи й взагалі призначити знайомого керівником виконавчого або наглядового органу СГ чи його заступником, який непогано реалізовує аналогічні повноваження в таких органах іншого СГ?

Або ж не за горами придбання чи одержання в управління часток СГ, яке дозволить досягти чи перевищити 25% або 50 % голосів у вищому органі управління?

Тоді перевірте, чи не потрібен Вам дозвіл АМКУ на концентрацію, в т.ч. коли Ви і є тим іншим СГ. Адже всі перелічені вище дії є її проявами. І відштовхуватись потрібно тут від вартості активів та сукупного обсягу реалізації товарів (робіт, послуг, цінних паперів) з урахуванням відносин контролю за останній фінансовий рік.

Як тільки сукупні фінансові показники учасників концентрації досягнуть 30 млн євро або показники СГ, щодо якого набувається контроль або активи, частки якого набуваються у власність (одержуються в управління, користування) перевищить 8 млн євро, скоріше за все (за наявності додаткових умов, визначених ст.24 ЗУ «Про захист економічної конкуренції») попередній дозвіл АМКУ на таку концентрацію буде обов’язковий.

Інакше – ризикуєте втратити до 5% доходу за попередній рік. При цьому учаснику концентрації не обов’язково бути зареєстрованим як СГ за українським законодавством –  достатньо просто здійснювати діяльність на території України.

Та це не єдиний негативний наслідок. Правочини, за якими відбулась така концентрація без отримання попереднього дозволу, можуть бути визнані недійсними. Тому потурбуйтесь краще про укладення попереднього договору, допоки не триматимете в руках дозвіл АМКУ на концентрацію.

Підписатись на Моніторинг