Вневнені, що на Вашу концентрацію не потрібен дозвіл?

Вітаємо Вас!

Перед втіленням бізнес-ідеї «всього життя» ми намагаємось прорахувати фінансові перспективи, оцінити ризики, податкові наслідки. Але чомусь часто не враховуємо законодавство про захист економічної конкуренції та повноваження всюдисущого Антимонопольного комітету України (АМКУ), принаймні так показує «штрафна» практика останнього.

Постійні читачі нашого Моніторингу розуміють, що сьогодні не можна просто створити чи реорганізувати суб’єкт господарювання (СГ), орендувати чи придбати його приміщення, призначити до його органу управління довірену особу або ж придбати певну кількість часток (акцій), тобто здійснити концентрацію, без підрахунку сукупної вартості активів або сукупного обсягу реалізації товарів, робіт, послуг (не лише в Україні) учасників концентрації.

Адже за таке самоуправство всім доведеться платити штраф до 5% доходу за попередній рік (або до 10 тис. НМДГ),  якщо перед концентрацією не отримати дозвіл АМКУ. А він необхідний при перевищенні порогових показників вартості активів або обсягів реалізації, про які я згадувала  вище. Ці порогові показники визначаються ст. 24 Закону України «Про захист економічної конкуренції» та вимірюються мільйонами євро. От і в більшості СГ і виникає враження, що ця історія точно не про них, та «й навіщо підіймати всіх на вуха, щоб орендувати склад на сусідній вулиці». А даремно…

Бо при визначенні порогових показників необхідно враховувати ще й відносини контролю з іншими СГ. Для того, щоб хоч якось полегшити життя іншим, хто розмірковує над виявленням ознак контролю у відносинах зі своїми партнерами (і не тільки ЮО), АМКУ затвердив у листопаді минулого року Методичні рекомендації щодо застосування відносин контролю (МР).

І от аналіз МР дозволяє зрозуміти, що відносини контролю виникають тоді, коли одна особа (ФО чи ЮО) може визначати умови здійснення господарської діяльності СГ або надавати обов’язкові для виконання накази, виконувати функції керівного органу СГ.

Наприклад, ТОВ «1» має частку (95 %) у статутному капіталі  ТОВ «2» (контролює його). ТОВ «1» через ТОВ «2» вирішило опосередковано придбати частку (60%) у ТОВ «3». Таке придбання вважається концентрацією ТОВ «2» і ТОВ «3». І для того, щоб зрозуміти чи потрібно отримувати на таке придбання попередній дозвіл АМКУ, слід порахувати не тільки сукупно активи чи обсяг реалізації товарів (робіт, послуг) ТОВ «2» та ТОВ «3», а й врахувати при цьому показники ТОВ «1». Бо ми тут враховуємо й відносини контролю, пам’ятаєте?

Їх маємо брати до уваги, укладаючи договір купівлі-продажу майнових прав чи нерухомості, договір оренди чи лізингу, підписуючи протокол учасників про призначення директора. І цей перелік не поміститься у звичний формат нашого Моніторингу.

Можна й тижнями вивчати МР та специфічне законодавство про захист економічної конкуренції, аби хоч приблизно зрозуміти як можна реалізувати свої бізнес-плани, уникаючи інколи мільйонних штрафів АМКУ. АБО ­– звернутись до нас і викорінити всі сумніви.

Наталія Сергійчук, помічник адвоката

Підписатись на Моніторинг