Великі штрафи через малі висловлювання

Вітаємо Вас!

А що, якщо я скажу, що Ваша компанія може легко отримати штраф до 5% доходу (виручки) за попередній рік? Переконайтесь.

Відтоді як Інтернет-мережа стала переповненою величезною кількістю реклами, як значна частка ринку перейшла на реалізацію товару (робіт, послуг) через інтернет-магазини, маркетологи, піар-менеджери, ІТ-спеціалісти почали запекліше боротися за «своє місце під сонцем». Їх творчі та технічні здібності, фантазії, уявлення є сьогодні «тяжкою артилерією» у битві за нового прибуткового замовника. Однак і наслідки такої «зброї» часто є  згубними.

Чому? Бо не все те прекрасне та безхмарне, як вони пишуть про Ваш бізнес, дійсно є таким. Підлаштовуючись під популярні запити споживачів, на кшталт, «найдешевші порохотяги в Києві», маркетологи пропонують і у Вас на сайті розмістити текст «У нас найдешевші порохотяги в Києві» (звісно, існує ще з десяток магазинів з такими цінами, що вже не робить Ваш товар найдешевшим), аби Ваша компанія з’явилась на перших сторінках результатів пошуку в Google. При цьому, навіть, не уточнюють, що в когось може бути і дешевше.

А це вже підпадає під поширення інформації, що вводить в оману. Згадані штрафи накладає Антимонопольний комітет. А якщо Ви реалізовуєте продукцію через такий сайт ще й з компанією-партнером (ФОПом), то й йому доведеться платити окремо відповідну суму. А якщо ще й доменне ім’я сайту закріплене за фізособою (наприклад, Ваш фіндиректор домовлявся за отримання доменного імені), то і йому загрожує штраф до 170 000 грн.

Але, особисто мене, вражають не штрафи – вражає неусвідомлення більшістю підприємців аж занадто ймовірних наслідків аж занадто позитивних характеристик своєї діяльності. Наприклад, нещодавно, коли ми аналізували зміст сайту однієї з компаній на наявність небезпечних, ризикових висловлювань, її представник сказав одну фразу, яка і доводить таке неусвідомлення, – «Всі так роблять, всі себе хвалять, аби залучити нового споживача».

А ось і ще одна новина: Київське ОТВ АМКУ повідомило про притягнення до відповідальності однієї добре відомої служби доставки через те, що та трохи «пофантазувала» про максимальні строки доставки товарів з США та максимальний час обробки замовлення. Достатньо промахнутись інколи на один день або годину, щоб отримати «на горіхи».

Ситуація складається таким чином, що більшість сайтів українського бізнесу, аккаунтів у соцмережах несуть в собі приховану загрозу. І хоч сьогодні штрафи за такі порушення є менш поширеними (порівняно з податковими), але ж і виявлення неоформлених працівників донедавна теж було не особливо актуальним… Бо ж взято курс на європейські цінності, а там такого не пробачають.

Знайдете самі у себе на сайті хоч одне порушення чи Вам допомогти?  Однозначно воно там є…

P.S. сьогодні у нашому Моніторингу про позицію ДФС щодо нарахування ПДВ на підставі акта, підписаного однією зі сторін; про оподаткування дивідендів для резидента Кіпру; про новий порядок розслідування нещасних випадків на виробництві. Дізнаєтесь про нові вимоги до імпорту тварин та продукції; про особливості сплати земельного податку юрособами – платниками єдиного податку тощо.

Наталія Брожко, юрист

Підписатись на Моніторинг