Обережно: авто з аукціону!

Вітаємо Вас!

А чи задумувалися Ви про те, які існують ризики при купівлі автомобіля з електронних торгів? Виявляється, що «кусати лікті» від нещодавнього придбання давно омріяного автомобіля можна вже на етапі його реєстрації в територіальному сервісному центрі МВС.

Ставши переможцем аукціону і отримавши за копійки, для прикладу, стареньке авто марки «Renault Laguna» 2004 р.в., Ви можете так і не стати для нього цілком законним власником через відмову працівників сервісного центру поставити на облік автомобіль і видати Вам свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт). А причиною відмови може стати відсутність сертифікату відповідності на транспортний засіб.

Якщо ви змиритеся із такою вимогою і просто займетеся отриманням необхідного документа будьте готові пройти мало не дев’ять кіл пекла, адже отримання сертифікату дуже непросте завдання. Тут же й великі шанси отримати невтішні результати і відмову уповноваженої установи (наприклад, від ДП «ДержавтотрансНДІпроект») в отриманні бажаного сертифікату через вимоги Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів» від 06.07.2005, відповідно до якого перша державна реєстрація автомобіля (як нового, так і вживаного) на території України з 1 січня 2016 року може здійснюватися лише за умови його відповідності екологічним нормам не  нижче  рівня  «ЄВРО-5».

Тобто, якщо Ваше авто, придбане на електронному аукціоні, раніше не було зареєстроване в Україні, а через високий рівень зносу Ваш «залізний кінь» ледь дотягує до рівня «ЄВРО-3», очікуйте свою капітуляцію.

При цьому знайте, якщо піти шляхом оскарження відмови в реєстрації транспортного засобу в суді, останній стане на сторону сервісного центру. Описана вище ситуація дійсно мала місце в судовій практиці і відмова в реєстрації ТЗ оскаржувалась в адміністративному суді, де за наслідками розгляду справи в касаційній інстанції Верховний Суд в постанові від 04.04.2019 (справа №803/518/17), опираючись на положення п.п. 10,11 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затв. постановою КМУ від 07.09.1998 №1388, наголосив на необхідності надавати разом із іншими документами для реєстрації і сертифікат відповідності транспортного засобу, однак у випадку, якщо автомобіль реєструється в Україні вперше. Одночасно з цим суд зазначив, що факт відмови експертів видати на автомобіль сертифікат відповідності навпаки підтвердив законність відмови в реєстрації такого автомобіля (імовірно як екологічно небезпечного транспортного засобу, який не гідний рухатися автошляхами України).

Отже, аби не потрапити у схожу ситуацію, купуючи собі автомобіль на електронних торгах, перевірте, чи реєструвався раніше транспортний засіб на території України. Якщо так, то питань має не виникати, а якщо ні – швидше з’ясовуйте ще одну важливу деталь: наскільки Ваше потенційне авто відповідає стандартам «ЄВРО-5», бо інакше ризикуєте не отримати сертифікат відповідності на транспортний засіб та не пройти процедуру його реєстрації в сервісному центрі, а без проходження останньої Ви зможете їздити на такому авто, хіба що, на власному подвір’ї.

Тетяна Проскура, юрист

Підписатись на Моніторинг