Вакцинація – обов’язкова

Вітаємо! Сьогодні хочеться поділитися з вами новиною, яка буде цікава всім батькам або тим, хто планує отримати цей статус.

Верховний Суд нещодавно прийняв рішення у справі про відвідування дитячих садків невакцинованими дітьми. У цій справі до суду звернулася матір, чию невакциновану дитину відмовилися приймати до дитячого садочку. Вона як позивач вбачала в цьому порушення права свого сина на дошкільну освіту, при цьому робити щеплення відмовилася внаслідок своєї недовіри до якості вакцин.

Але Верховний Суд визнав законною відмову керівника такого дитсадку у відвідуванні цього закладу дитиною, яка не отримала обов’язкових щеплень, тобто фактично підтвердив, що вакцинація є обов’язковою, а невакцинованим дітям не можна відвідувати дитячі садочки.

Своє рішення суд обґрунтував тим, що вимога про обов`язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров`я, а також здоров`я зацікавлених осіб, є виправданою. Тобто в цьому питанні превалює принцип переваги суспільних інтересів над особистими, однак лише у тому випадку, коли таке втручання має об`єктивні підстави – тобто було виправданим.

За обставинами цієї справи право малолітнього сина позивача на освіту у дошкільному навчальному закладі з огляду на суспільні інтереси було тимчасового обмежено (до проведення щеплення, покращення епідеміологічної обстановки, отримання позитивного висновку лікарсько-консультативної комісії) у зв’язку із тим, що сама позивачка, не довіряючи якості вакцини (належним чином не мотивувавши свою недовіру або неможливість застосувати ту вакцину, якій вона довіряє), не дотрималась календаря обов’язкових щеплень і відмовилась від чергового щеплення дитини.

Тобто в таких ситуаціях має враховуватися не лише право дитини на дошкільну освіту, а й гарантії забезпечення безпеки та здоров’я всіх інших дітей.

Нагадаємо,  що відповідно до ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» відвідувати державні заклади освіти можуть лише ті діти, які отримали щеплення за Календарем профілактичних щеплень. А за цим посиланням ви можете перевірити кількість доступних вакцин для щеплення.

Ця постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає. Враховуйте це, будь ласка, якщо ви є противником вакцинації.

Із нашого Моніторингу Ви також дізнаєтесь про багато цікавого:  про оподаткування операцій купівлі-продажу на умовах товарного кредиту, про нові правила отримання посилок з-за кордону, чим можна підтвердити в суді митну вартість товару, чи змінив Нацбанк облікову ставку, про нюанси звільнення при зміні істотних умов праці та багато чого іншого.

Олексій Домашенко, адвокат

Підписатись на Моніторинг