Лайфхак для публічних закупівель

Сьогодні «лайфхак» для «поціновувачів» публічних закупівель. А саме про те, як не втратити статус переможця закупівлі або ж позбавити свого конкурента такого статусу.

Замовник, готуючи тендерну документацію з творчим широким підходом, мабуть, все ж чекає на дотримання учасником цих правил гри під час підготовки та подачі тендерної пропозиції. Та інколи визначає такого учасника переможцем, закриваючи очі на його дрібні порушення.

Наприклад, Шостий апеляційний адміністративний суд у своїй постанові від 02.07.2019 у справі №826/17786/18 описав наступну ситуацію.

Замовник у тендерній документації встановив перелік вимог, серед яких нас цікавлять наступні:

  • надати довідку довільної форми, яка підтверджує виконання аналогічних договорів, у яких предметом договору є роботи з будівництва або ремонту кабельних ліній, а також листи-відгуки про виконання учасником аналогічного договору від замовника із зазначенням: номеру та дати договору (- ів); опису виконаних робіт, тому числі тип об`єкта, місце розташування, дата початку та дата закінчення виконаних робіт; факт та дата введення об`єкта в експлуатацію; П . І . Б ., контактного телефону і посади особи, яка може підтвердити вказані дані);
  • забезпечення тендерної пропозиції, яке має бути надане у формі страхової гарантії, а також письмове підтвердження страхувальника щодо видачі учаснику такого забезпечення.

Натомість такий учасник (майбутній переможець) надав лише довідку у довільній формі та лист-відгук, який не містить інформації щодо факту та дати введення об`єктів в експлуатацію, опису виконаних робіт, а також страхову гарантію без письмового підтвердження.

І якщо замовник «закрив очі» на такі недоліки і визнав такого учасника переможцем, інший учасник не зміг пройти повз. Останній написав скаргу до адмінколегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, яка зобов’язала замовника скасувати рішення про визначення переможця.

І суд погодився із органом оскарження, нагадавши замовнику його обов’язок відхиляти пропозиції, які не відповідають його ж тендерній документації.

От і має екс-учасник-переможець побічний ефект своєї легковажності та неуважності, а інший заінтересований учасник-скаржник отримав за свої протилежні риси нагороду.

Які риси імпонують Вам? Нам теж властиві протилежні…
                                                                                                         

Наталія Брожко, Партнер, юрист

Підписатись на Моніторинг