Перевірка контрагента

Вітаємо!

Сьогодні про забезпечення економічної безпеки на підприємстві, а точніше про одну з її складових – перевірку та контроль стану контрагентів.

Хотілося б сказати, що дуже відоме прислів’я про друзів працює і в бізнесі, тобто прямо можна говорити: «Скажіть мені, хто Ваш контрагент, і я скажу Вам, хто Ви!!!».

Так от, від таких «друзів» залежить дуже багато факторів, зокрема:

  • формування дебіторської/кредиторської заборгованості;
  • вплив на втрати ТМЦ підприємства;
  • ризики зустрічних звірок контролюючих органів;
  • ризики проведення слідчий дій (обшуки, огляди, виїмки, допити, перевірки) щодо Вашого підприємства.

Особливо важливу роль у житті підприємства відіграє дебіторська заборгованість. З одного боку, значний її обсяг начебто і не передбачає біди, проте чим ближче до моменту визнання її безнадійною, тим більше підприємство розуміє, що це все ж таки – заборгованість і її треба стягувати.

Найефективнішим способом стягнення є попередження її виникнення.

І якщо провести логічні зв’язки із тим, що виникнення дебіторської заборгованості пов’язане саме із взаємовідносинами з Вашими контрагентами, то стає зрозуміло, що її обсяг безпосередньо залежить від їх «якості», тобто маємо наступну формулу:

«нормальний контрагент» = відсутність дебіторської заборгованості більше
встановленого договором строку.

Як встановити «нормальність»?

В загальному, без спеціалізованих програмних комплексів («ContrAgent», «Youcontrol»), для прикладу,  перевірка контрагента-покупця товару – ФОП, мінімально, має виглядати наступним чином:

1) перевірка відомостей в ЄДР:

https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch;

2) перевірка податкової «доброчесності» контрагента по відкритих реєстрах ДФС:

https://cabinet.sfs.gov.ua/registers;

3) перевірка паспортних та інших даних через сервіс Opendatabot:

https://opendatabot.ua;

4) перевірка наявності відкритих/закритих судових справ через сайт Судової влади України:

https://court.gov.ua/fair/;

5) перевірка наявності у контрагента боргу через реєстр Держпраці:

http://dsp.gov.ua/category/reiestr-borzhnykiv/;

6) перевірка наявності у контрагента статусу боржника через Єдиний реєстр боржників:

https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors;

7) наявність відкритих/закритих виконавчих проваджень щодо контрагента через Автоматизовану систему виконавчого провадження:

https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

Повторюсь: вказаний перелік перевірок є мінімальним, а кожен конкретний контрагент підлягає специфічній перевірці, відповідно до специфіки взаємодії.

Окрім цього, не забувайте, що абсолютно усі контрагенти, які вже стали «Вашими», повинні перевірятися якщо не щоденно, то за чітко визначеним графіком, адже у всього хорошого є властивість закінчуватися.   

Комплексний та якісний підхід до перевірки майбутніх бізнес-партнерів, у результаті свого системного застосування протягом тривалого часу приводить до формування бази якісних контрагентів, що у подальшому сприяє зменшенню вірогідності появи негативних наслідків, а також зміцнює показники економічного росту та стабільності.

P.S. Також в Моніторингу: податкові наслідки переведення боргу з постачання послуг оренди, особливості передачі ФО-нерезидентом нерухомості в оренду, які квартири не входять до ліквідаційної маси банкрута ФОПа тощо.

Владислав ГОЛОВАТЮК

Підписатись на Моніторинг