Об’єднанню звітності з ЄСВ та ПДФО бути?

Останнім часом все більше і більше новин стосується саме політичних змін. Не обходять такі новини стороною і податки.

Раніше ми згадували про наміри щодо змін, анонсованих Президентом України Володимиром Зеленським. Наразі ж після формування нової Верховної Ради, маємо новини вже й від неї.

Так, перша сесія нової Верховної Ради 9 скликання залишила зареєстрованими перші законопроекти щодо змін податкової сфери та ЄСВ.

Зокрема автором та співавтором деяких законопроектів, як не дивно, став новообраний голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВР, Данило Гетманцев. Мова йде про наступне:

– «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (№ 1051);

– «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» (№ 1072).

Цими законопроектами вкотре вже викладено намір об’єднати Звітність з ЄСВ та ПДФО.

Крім того, було подано законопроект щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (№ 1049).

Ніби нічого нового. Про ці наміри вже давно всі чули. Але, можливо, цього разу такі законопроекти не згаснуть на тому ж самому етапі розгляду, як і раніше.

Щоправда, тексти законопроектів поки що не оприлюднені.

Стежимо за їх появою далі, аби більш детальніше з’ясувати, що ж саме хочуть змінити.

А поки з Моніторингу можете дізнатись про погляди ВС на оскарження ІПК, про використання доктрин у судових рішеннях,  про те, як порушення формальних вимог закону може бути підставою для відмови у стягненні боргу судом тощо.

Станіслав Лаврінчук, аудитор

Підписатись на Моніторинг