Нові кроки в боротьбі з рейдерством

Вітаю Вас!

Останні роки фермери та сільськогосподарські товаровиробники України все більше і більше потерпають від рейдерства. Зловмисники захоплюють земельні ділянки шляхом їх перереєстрації та перереєстрації корпоративних прав на компанію за допомогою так званих «чорних» реєстраторів. Особливо загарбники активізуються в сезон або перед збором урожаю.

Ще на початку літа Президент України заявив, що з рейдерством необхідно боротися, і що це є одним із першочергових завдань уряду.

Указом Президента України «Про заходи щодо протидії рейдерству» від 22.07.2019 КМУ було доручено здійснити ряд дій, які забезпечать належний захист підприємців і протидію позбавленню їх майнових прав.

Так, на виконання вищезазначеного Указу 18.09.2019 прийнята постанова КМУ № 843 від 18.09.2019 (21.09.2019 набрала чинності), якою останній посилив боротьбу з рейдерством у сфері державної реєстрації. Зокрема, уряд вдосконалив процедуру розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Відтепер запроваджено 5-денний строк для аналізу Комісією з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації поданої скарги на предмет її оформлення. Такий аналіз здійснюватиметься до розгляду скарги по суті та дасть змогу скаржнику своєчасно забезпечити усунення допущених недоліків.

Окрім того, якщо Комісія відмовить в задоволенні скарги без розгляду її по суті, у зв’язку з тим, що останню оформлено без дотримання вимог, заявник не втратить права на повторне звернення із скаргою в межах визначених строків.

Разом з тим, рішення, прийняте за результатом розгляду скарги, висновки комісії із знеособленими персональними даними щодо наведених суб’єктів та об’єктів невідкладно, але не пізніше наступного робочого дня з дня прийняття рішення оприлюднюватимуться на офіційних веб-сайтах Мін’юсту, головних територіальних управлінь юстиції Мін’юсту в АР Крим, в областях, м.м. Києві та Севастополі, що передбачувано зробить діяльність Комісії більш прозорою.

Що ж, перші кроки зроблено, однак, на скільки вони будуть дієвими – побачимо!

Катерина Мудровська, помічник адвоката

Підписатись на Моніторинг