Невже при перетині кордону незадекларовану готівку (еквівалент або більше 10 тис. євро) конфіскують?

Вітаємо Вас!

Коли ми перетинаємо кордон, у нас при собі завжди є готівкові кошти. Досить часто чув від своїх знайомих (не юристів), що при перетині кордону можна провезти з собою без письмового декларування готівку, що дорівнює або не перевищує еквівалент 10 тисяч євро. У свою чергу, все що вище цього еквіваленту, підлягає конфіскації. Так думають і митники. Але ця думка є хибною.

Статтею 8 Закону України «Про валюту і валютні цінності» (надалі – Закон про валюту) встановлено, що транскордонне переміщення фізичними особами валютних цінностей у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10 тисяч євро за офіційним курсом валют НБУ, підлягає письмовому декларуванню центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Валютні цінності – національна валюта (гривня), іноземна валюта та банківські метали (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про валюту).

Тобто, перетинаючи кордон, ми маємо право провезти валютні цінності, що перевищують еквівалент, що передбачений статтею 8 Закону про валюту, але при умові письмового декларування цих коштів.

Окремо варто зазначити, що в Україні діє двоканальна система митного контролю товарів. Вона передбачає існування так званого «зеленого коридору» та «червоного коридору». Обираючи «зелений коридор», Ви заявляєте про те, що переміщувані Вами через митний кордон України товари не підлягають письмовому декларуванню. А переміщуючись через «червоний коридор», навпаки, Ви заявляєте, що у Вас є товари, які підлягають оподаткуванню та письмовому декларуванню (ст. 366 Митного кодексу України).

Для прикладу розглянемо наступну ситуацію. Ви перетинаєте митний кордон України та обираєте «зелений коридор» для проходження митного контролю, будучи на сто відсотків впевнений, що у Вашій кишені 9 999 €,  і ні на євроцент більше. Але під час перевірки працівники митних органів виявили у Ваших речах ще 10 000 €, які Ви забули викласти. Яка відповідальність Вам може загрожувати?

Відповідальність за це порушення передбачена ст. 471 Митного кодексу України (надалі – МКУ). Відповідно до згаданої норми порушення встановленого цим Кодексом порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю (зелений коридор), товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України, –  тягне за собою накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а у разі якщо безпосередніми предметами правопорушення є товари, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, – також конфіскацію цих товарів.

За змістом п. 57 ч.1 ст.4 МК України, валютні цінності (іноземна валюта) є товаром.

Аналізуючи судову практику по цьому правопорушенню, можна дійти висновку, що працівники митних органів вважають іноземну валюту у готівковій формі товаром, переміщення якого через митний кордон заборонено або обмежено законодавством України і на цій підставі конфіскують ці кошти.

Але конфіскація цих коштів є незаконною, оскільки національне законодавство не містить будь-якого нормативного документа, який би забороняв переміщення валютних цінностей у виді готівкових коштів через митний кордон України.

Аналогічна правова позиція закріплена у Постанові Київського апеляційного суду від 07 листопада 2019 року по справі № 359/6797/19. А щодо визнання валютних цінностей у вигляді готівки товаром обмеженим до переміщення через митний кордон України, то суд зазначив наступне.

«…Встановлення зазначеної граничної суми переміщення валюти через митний кордон України за умови її усного декларування, на думку суду, не є тотожним встановленню обмежень щодо переміщення іноземної валюти через митний кордон України, оскільки при цьому, не вимагається надання будь-яких дозволів на таке переміщення, що є однією із ознак, якими характеризуються товари, обмежені до переміщення через митний кордон України.»

«…Валютні цінності у вигляді готівки не є товаром обмеженим до переміщення фізичними особами через митний кордон України, тому, у випадку вчинення особою порушення митних правил, передбаченого ст.471 МК України, якщо безпосереднім предметом порушення митних правил були валютні цінності у вигляді готівки, ці готівкові кошти не підлягають конфіскації, як товар, який не обмежений до переміщення через митний кордон України».

Але штраф, у ситуації, яка описана вище, у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 700 грн) все ж таки доведеться сплатити.

Менчак Ілля, юрист

Підписатись на Моніторинг