Чому ідеї маркетологів слід погоджувати з юристами

Вітаємо Вас!

Пам’ятаєте, ми неодноразово наголошували на небезпеці змісту ваших сайтів та вивісок? Зокрема, через звичку амбіційних менеджерів та маркетологів дещо перебільшувати досягнення вашого бізнесу та позиціонувати себе як найкращих на ринку для отримання більшого прибутку. Звідси і обґрунтовані скарги до Антимонопольного комітету України (АМКУ) конкурентів та накладені за це штрафи у розмірі до 5% доходу (виручки) за попередній рік (або до 170 тис. грн).

Аж тут АМКУ напередодні новорічних свят опублікував чергову інформацію про надання обов’язкових до виконання рекомендацій суб’єктам господарювання з приводу поширення недостовірної інформації щодо походження та властивостей товарів та послуг – вин, соків та стандарту мобільного інтернет-зв’язку.

Вино. Українські винороби оформлюють пляшки етикетками із домінуючими елементами грузинського прапора, написами літерами грузинського алфавіту, зображенням карти Республіки Грузія, чоловіка у грузинському національному костюмі тощо. Назви напоїв також пов’язують їх з Кавказом. У споживачів виникає враження, що вино походить із Грузії. Однак нічого спільного напій із Грузією не має.

Соки. В даному випадку мова йде про склад соків, а точніше – про невідповідність заявленому на етикетці та справді наявному в самому напої.

Стандарт зв’язку “4.5G”. Оскільки стандарт у основних українських операторів один і той же – “4G”, то з’являються спроби «домалювати» якість. В даному випадку – через придуманий “4.5G”, який одному із операторів, скоріше за все, доведеться припинити використовувати.

Ці ризики можуть виникати вже й на етапі реєстрації торговельної марки/промислового зразка етикетки. Тому, знаючи з яким товаром/послугою/роботою  вони використовуватимуться, підприємець може їх усунути ще до виходу таких товарів/робіт/послуг в світ.

Тому й радимо відповісти собі чесно на питання «Чи відповідає все написане реальному стану речей?» та не акцентувати увагу на існуванні неіснуючих речей або явищ.

У цій публікації АМКУ прямо наголошує, що маркетологи часто межують із порушенням законодавства. Тому пропозиції навіть найвідомішої маркетингової компанії мають перевірятись на ризики компетентними юристами. І в цьому ми вам допоможемо.

Наталія Брожко, Партнер, юрист

Підписатись на Моніторинг