Тест на оцінку ступеня власного ризику

Вітаю,

оскільки ми постійно працюємо в темі податків, то оминути тему банківської таємниці та пов’язаних із цієї темою податкових ризиків, ми не можемо. І ризики в тому, що кошти, які надійшли на картковий рахунок фізичної особи, є доходом з точки зору податкового законодавства, якимось чудом ще не оподаткованим.

Про ці ризики я почав писати ще у 2013 році, рекомендуючи не ставитись легковажно до фрази «закиньте мені кошти на картку».

І от українці, дізнавшись про те, що податківці отримали доступ до банківської таємниці, почали хвилюватися з цього приводу. Адже вони ризикують сплатити 19,5% із «закинутих на картку» коштів.

Проте ДПС України назвала інформацію про те, що вводиться новий податок і тепер будуть оподатковуватися всі кошти, які надходять на приватні картки, фейком, і «розвінчала» його на своїй сторінці у Facebook. І от як це «розвінчання» виглядає:

«оподаткування здійснюватиметься виключно у випадках, передбачених чинним законодавством.

Звертаємо вашу увагу, що інформація про банківські рахунки звичайних фізичних осіб (які не є ФОПами) може бути надана банком лише:

?за запитом ДПС – щодо наявності банківських рахунків;
?за рішенням суду – про рух коштів чи про будь-яку іншу інформацію щодо рахунка.

Отже, якщо ДПС дізнається про номер рахунка фізичної особи, то для розкриття більш детальної інформації по ньому (про рух коштів тощо) зобов’язана звернутися в суд».

Тобто фейком є уведення нових податків. А от оподаткування старими податками фейком податківці не назвали.

А тепер давайте критично оцінимо сказане податківцями:

  1. Що завадить податківцям направити запит і отримати інформацію про наявність рахунків фізичних осіб, зареєстрованих на території, підвідомчій таким податківцям? І для чого їм це право законодавець надав?
  2. Що завадить податківцям звернутися до суду за дозволом про розкриття банківської таємниці, а саме інформації про рух коштів на рахунку фізичної особи (не ФОПа)?
  3. Що завадить податківцям оподаткувати усі надходження на такі рахунки «виключно у випадках, передбачених чинним законодавством»?

Ступінь ризику від «закидання коштів на картку» залежить від того, скільки відповідей «нічого» Ви дали поставлені три запитання.

 

Олександр Єфімов

Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент,

адвокат, аудитор