То чи зобов’язані ви оприлюднювати свою річну фінзвітність за 2019 рік разом з аудиторським висновком?

Вітаю Вас!

Всі чули та знають про зміни в Законі України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», зокрема про наявність чотирьох типів підприємств та відповідні критерії, за якими визначається належність до одного з таких типів. Враховуючи ці зміни, Мінфін вже затвердив і нові форми фінансової звітності.

Проте, як показала практика, під час складання річної фінансової звітності за 2019 рік, про деякі нюанси цих змін знають не всі або ж сприймаються вони не зовсім однозначно.

Перш за все мова йде про порядок вибору типу підприємства. Справа в тому, що відповідність критеріям це ще не все. Відповідно до передостаннього абзацу п. 2, ст. 2 Закону про бухоблік, якщо підприємство однієї з наведених категорій за показниками річної фінансової звітності протягом двох років поспіль не відповідає наведеним критеріям, воно відноситься до відповідної категорії підприємств. Тобто, для переходу до іншої категорії підприємство повинно щонайменше два роки не відповідати критеріям попередньої категорії. Отже, якщо ваше підприємство за показниками фінансової звітності за 2018 рік відноситься до малих, це ще не означає, що на 2019 рік статус вашого підприємства буде саме таким. Якщо за показниками 2017 року ви відносились до середніх, то і на 2019 рік ви вважатиметесь саме таким підприємством. І вже лише на 2020 рік буде визначатися новий статус із врахуванням показників річної фінзвітності за 2019 рік.

В прикладі ми не випадкового заговорили саме про середні підприємства. Це другий момент, про який, на жаль, чули не всі. Відповідно до ст. 14 Закону про бухоблік великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів, та СЕРЕДНІ підприємства зобов’язані не пізніше ніж до 1 червня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі). Враховуючи це, СЕРЕДНІ підприємства зобов’язані не пізніше ніж до 1 червня 2020 року оприлюднити свою річну фінансову звітність за 2019 рік разом з  аудиторським  висновком.

Отже, варто ще раз проаналізувати відповідність вашого підприємства певній категорії та визначитися, чи не зобов’язане ваше підприємство оприлюднювати свою річну фінансову звітність за 2019 рік разом з аудиторським висновком.

Станіслав Лаврінчук, аудитор

Підписатись на Моніторинг