Для чого звільняти від оплаткування, те, що не оподатковується?

Вітаю,

Ви ж точно знаєте, що немає нічого більш вічного, аніж тимчасове. У нас – це військовий збір, який є тимчасовим вже п’ятий рік. І от у ПКУ є «хитрий» такий пп.1.7. пункту 161, який встановлює, що дивіденди, які спрямовуються на збільшення статутного капіталу, на відміну від ПДФО не звільняються від цього збору. Та оскільки більшість платників податку живуть у стереотипі, що ВЗ і ПДФО нерозривні, то на тому й попадаються під руку податківці, які про цей стереотип знають.

Та нюанс у тому, що відповідальними за сплату ВЗ є податкові агенти, які є такими щодо ПДФО. А оскільки вказані дивіденди не є об’єктом оподаткування ПДФО, то й суб’єкт господарювання, який їх виплачує, податковим агентом щодо ПДФО з них не є. А отже автоматично не є він податковим агентом й щодо ВЗ.

На перший погляд здається, що в ПКУ колізія: обов’язок сплати ВЗ ніби є, а зобов’язаних його сплачувати – немає.

А можна й з іншого боку подивитися: ПКУ не звільняє вказані дивіденди від сплати ВЗ, оскільки він їх не включає в об’єкт взагалі. Так само, як не включає він їх в об’єкт оподаткування ПДФО.

Адже для чого звільняти від ВЗ, те, що ним не оподатковується? Для прикладу: для чого звільняти від ПДВ гроші, які батьки дають дітям, коли ті йдуть у Макдональдс?

З такої точки зору можна вважати, що й законодавець не помилився. Чи усе ж таки помилився?

Олександр Єфімов

Підписатись на Моніторинг