Що краще: Visa або MasterCard

Не секрет, що в поїздці за кордон добре мати не готівку, а банківську карту. Очевидними плюсами карти є відсутність необхідності возити з собою готівкову валюту, необхідність декларувати її на митниці, легкість при оплаті товарів і послуг та інші блага життя. Отже, всім потрібна картка, але яка?

“Битва” між картками Visa і MasterCard за право бути основною картою мандрівника йде давно.

Якщо Ви задасте питання у Вашому обслуговуючому банку: “Що краще, Visa або MasterCard?” зрозумілої відповіді Ви не отримаєте. В Інтернеті відповідей на питання “Що краще, Visa або MasterCard?” багато, але вони далеко не вичерпні. Та й помилкові зовсім деякі поради.

Якщо порівняти дві лідируючі платіжні системи Visa і MasterCard за такими показниками, як частка ринку, кількість платіжних терміналів, то Ви дізнаєтеся, що Visa лідирує, але, разом з тим, і з MasterCard у вас не виникне проблем за кордоном. І можна бути впевненим, що Вам буде складно знайти платіжний термінал, де буде заявлена ​​підтримка Visa, але не буде MasterCard, і навпаки.

Часте твердження “Visa – американська платіжна система. MasterCard – європейська” також не зовсім вірно. Обидві платіжні системи давно стали інтернаціональними. Подивіться, хоча б, на повну назву платіжних систем – VISA International Service Association і MasterCard Worldwide.

Набагато важливіше інше. Для платіжної системи Visa основною валютою є американський долар. Це означає, що операції, пов’язані з конверсією валют, будуть проходити через долар.

Для платіжної системи MasterCard основною валютою може бути як американський долар, так і євро. Тобто операції можуть проходити або через євро, або через долар. Фактично, в цьому і вся різниця, але в цьому і всі можливі нюанси. Банки, укладаючи договір з платіжною системою і емітуючи карти під брендом Visa і MasterCard, заводять один або кілька кореспондентських рахунків. Найчастіше в Україні для взаєморозрахунків в системі MasterCard використовуються рахунки в євро. Для Visa, без варіантів, в доларах США.

Банк, чисто теоретично, може відкрити для MasterCard рахунки як для євро, так і для американського долара, в цьому випадку MasterCard стає максимально зручною для мандрівника, але так буває рідко – це додаткові витрати з боку банку і зниження прибутковості при деяких операціях.

Тому, можна вважати, що Visa працює з доларом США, а MasterCard з євро.

Інше питання – конверсія. Вона, в загальному випадку, відбувається в тому випадку, якщо валюта, в якій Ви робите платіж, відрізняється від валюти Вашого карткового рахунку. Частина конверсій, при оплаті за кордоном, здійснюється за курсами платіжної системи, частина за курсом вашого банку. Конверсійний курс Вашого банку Ви дізнатися зможете звернувшись у нього.

Конверсійні курси Visa і MasterCard відрізняються один від одного, але не значно. Курс Visa відкритий, а курс MasterCard можна дізнатися тільки “по факту”.

Банк може накладати на конверсійні операції платіжних систем додатковий відсоток. Так званий “Enter Bank Fee”. Величина цього відсотка визначається тільки банком і становить 0-5%. Тобто будь-яка конверсія це не тільки деяка втрата за рахунок платіжної системи, але, іноді, ще й “внесок” в добробут вашого банку. Найчастіше значення “Enter Bank Fee” понад 1% можна вважати грабіжницьким!

Варіант 1
Гривневий рахунок. Оплата готелю в Німеччині.
Visa: UAH-USD-EUR
MasterCard: UAH-EUR
MasterCard вигідніше – одна конверсія.

Варіант 2
Євровий рахунок. Оплата рахунку в ресторані в Італії.
Visa: EUR-USD-EUR
MasterCard: EUR
MasterCard явно вигідніше – конверсії немає. А ось з Visa буде подвійна конверсія. Причому, одна конверсію буде зроблена платіжною системою, а інша – банком.

Варіант 3
Доларовий рахунок. Оплата рахунку в кафе в Нью-Йорку.
Visa: USD
MasterCard: USD-EUR-USD
Ситуація навпаки, у Visa конверсії немає, а з MasterCard ви втратите частину коштів через подвійний конверсії.

Варіант 4
Гривневий рахунок. Оплата готелю в Празі.
Visa: UAH-USD-EUR-CZK або UAH-USD-CZK
MasterCard: RUB-EUR-CZK

З MasterCard подвійна конверсія. А ось з Visa може бути дві, але, ймовірніше, три конверсії. Справа в тому, що в Європі багато операцій проводяться через євро, тому потрійна конверсія можлива.

Таким чином, якщо Ви плануєте більшість операцій, які мають на увазі конверсію, в Європі, варто використовувати карту платіжної системи MasterCard. Якщо Ви більше подорожуєте по США, обирайте Visa.

Приємних та неймовірних подорожей Вам!