Чи дозволить міністр податківцям порушити ПКУ?

Вірус Petya.A дещо «урізноманітнив» наше життя. Комусь дісталося більше, а комусь менше. Але, мабуть, багатьом стало зрозуміло, наскільки уразливим є той віртуальний світ, в якому так зручно жити. Мабуть, зручність – це плата за уразливість, за ризик.

Та цікавою є реакція ДФСУ в плані застосування санкцій. Так, 29 червня відбувся семінар, на якому пан М.Продан повідомив, що ДФС буде виходити з ініціативою до Мінфіну про незастосування будь-якої  відповідальності до платників, які несвоєчасно надіслали звітність або інші документи через кібератаку (https://www.buh24.com.ua/blokuvannya-reyestratsiyi-podatkovih-nakladnih-vidpovidi-vid-dfsu/).

Незрозумілою є така ініціатива мені, як юристу. Адже, застосування фінансових (штрафних) санкцій (штрафів) за порушення податкового чи іншого законодавства є правом ДФСУ (пп.20.1.19. Податкового кодексу), а не обов’язком. Для чого тоді ДФСУ виходити з ініціативою про те, щоб МФУ дозволив їй скористатися її ж правом???

А якщо в ДФСУ це право вважають своїм обов’язком застосовувати санкції (часто податківці саме так і стверджують), то виходить, що ДФСУ виходить з ініціативою про те, щоб МФУ їй дозволив такий обов’язок не виконувати, щоб МФУ дозволив порушити закон.

Цікаво, а як міністр фінансів на таку ініціативу зреагує: дозволить порушити ПКУ чи пояснить, що це можна й без дозволу зробити?