escrow: цікаво?

Колись і я уперше почув термін «ескроу» (escrow). Це було у Великій Британії, де я представляв Клієнта у розрахунках з боржником. Суть діяльності ескроу-агента полягала в тому, що він приймав від боржника гроші, а від мене боргові документи щодо морського боргу. Перевіривши документи, ескроу-агент, перераховував на рахунок мого Клієнта гроші. Іншими словами, ескроу-агент – це такий собі посередник, який має високий ступінь довіри та боржник з кредитором готові довірити йому взаємні ризики у розрахунках.

У минулому нашому Моніторингу йшлося про постанову НБУ від 27.12.2017 № 145, якою було врегульовано відкриття і використання ескроу-рахунку, тобто рахунку умовного зберігання (ескроу) в іноземній валюті.

За рахунком умовного зберігання (ескроу) виконуються виключний перелік операції, основною з яких є операція із зарахування банком отриманих від власника рахунку та/або від третіх осіб коштів, які за настання підстав, визначених договором рахунку умовного зберігання (ескроу), перераховуються бенефіціару у випадках, передбачених законодавством України, або повертаються власнику рахунку відповідно до умов договору рахунку умовного зберігання (ескроу).

Ескроу-рахунок дозволяє усунути ризик неотримання оплати товару продавцем та ризик неотримання самого товару покупцем. Тобто, якщо товар/послуга/робота дуже потрібні, але є ризик шахрайства з боку контрагента, то усунути цей ризик зможе ескроу-рахунок. Причому ризик для обох сторін.

Цікаво?