Сам собі орендар і орендодавець

Вітаю,

Ви ж точно знаєте, що найфаховіші фахівці у галузі права – це співробітники ДПС України, які його завжди тлумачать з фіскальною метою. Так, в ІПК, що на стор.2 нашого Моніторингу від сьогодні, ДПС висловила своє бачення щодо ПДВ при придбанні ФОПом автомобіля: «при придбанні вантажного автомобіля ФОП має право включити до складу податкового кредиту суму ПДВ з вартості його придбання при наявності належним чином складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної. При цьому ФОП зобов’язана нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ, виходячи з бази оподаткування ПДВ, визначеної відповідно до п.188.1 ст.188 ПКУ, та скласти податкову накладну на дату набуття права приватної власності на такий автомобіль фізичною особою (громадянином) і зареєструвати її в ЄРПН».

Отже у ДПС вважають, що фізична особа і ця ж сама фізична особа, але підприємець, – це дві різні особи. І коли ФОП купує вантажівку для підприємницької діяльності, то він її одразу ж продає собі як фізичній особі. А з цього продажу у ФОПа виникає податкове зобов’язання з ПДВ.

Цікаво, коли податківці стануть послідовними і дійдуть наступного висновку: якщо право власності на такий автомобіль належить фізичній особі, а використовує його ФОП, то цей ФОП отримує від фізичної особи безоплатно послугу з користування, вартість якої треба включати в дохід і платити з її суми податок???

Адже логічним є висновок про те, що продавши сам собі автомобіль, ФОП сам у себе й бере його в користування.

Олександр Єфімов,

Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент,

адвокат, аудитор

Підписатись на Моніторинг