Оренда в період карантину: знову змінено підхід

Народні обранці настільки вподобали #маю право на помилку, що коректують свої рішення чи не кожного тижня.

Ось і у питанні звільнення орендарів від орендної плати на період карантину законодавцем в черговий раз змінено підхід. Так, наразі на підпис Президенту направлено прийнятий 13.04.2020 закон (законопроєкт №3279-д), яким змінюється редакція п. 14 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу, що наробила багато галасу в юридичній спільноті (про це ми писали тут).

Законом від 13.04.2020 передбачається, що з моменту установлення карантину, введеного постановою КМУ від 11.03.2020 № 211 і до його відміни (скасування) в установленому законом порядку, плата за користування нерухомим майном (його частиною) підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж всього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.

Зі вказаної норми слідують два важливих висновки:

  • орендар не звільняється від сплати орендної плати на увесь час дії карантинних обмежень, а лише має право вимагати зменшення орендної плати;
  • орендар повинен довести той факт, що таке нерухоме майно не могло використовуватися в його підприємницькій діяльності в повному обсязі через запроваджені обмеження та (або) заборони.

Як правильно та в які строки звернутися до орендодавця з вимогою про зменшення розміру орендної плати, які витрати орендодавця орендар все ж має компенсувати орендною платою, що є доказом неможливості використання приміщення в підприємницькій діяльності у зв’язку із введеними карантинними заходами, – про все це знають наші фахівці.

Лише запитайте 🙂