Адекватність оцінки

Вітаю,

сьогодні про вартість послуг адвоката. Очевидно українське правосуддя ще не дуже наблизилося до адекватної оцінки кваліфікованої праці. Так, Верховний Суд у справі 915/1654/19 ухвалою від 21 липня 2020 року стягнув з програвшої сторони на користь вигравшої аж 3000 грн судових витрат, пов’язаних з оплатою послуг адвоката. Колегія суддів погодилася з доводами програвшої сторони «про необґрунтованість та неспівмірність заявленої до стягнення суми витрат на професійну правову допомогу з реальним обсягом такої допомоги у суді касаційної інстанції, часом, витраченим на надання таких послуг (незначний обсяг юридичної та технічної роботи щодо підготовки справи до розгляду у Касаційному господарському суді та тривалість судових засідань), критерію реальності таких витрат».

Незважаючи на те, що адвокату було фактично оплачено його клієнтом 26 500 грн, Верховний Суд оцінив роботу адвоката у 3000 грн.

Просто уявіть собі: робота адвоката, який виграв для клієнта справу у Верховному Суді, була оцінена судом у 3000 грн!!!

Я розумію, що я – сам адвокат і можу бути упередженим певною мірою. І розумію, що не бачив матеріалів справи і не можу бути об’єктивним щодо обсягу роботи, яку виконав адвокат.

Але з іншого боку, я вважаю, що професія юриста дещо схожа з професією лікаря. І певною мірою тішуся тим, що Верховному Суду поки ще не дали право оцінювати вартість роботи лікаря, бо за 3000 грн від дуже серйозної хвороби не вилікує жоден лікар. А представництво клієнта у Верховному Суді для адвоката – це як для лікаря лікування від серйозної хвороби.

Як не крути, але адвокатські послуги з представництва у Верховному Суді, як на мене, мають коштувати більше, аніж три тисячі гривень!!!

От Ви би ризикнули довіритися адвокату, який би захищав Вас у Верховному Суді за три тисячі гривень???? Я не про ціну, а про якість, яка має бути у такої ціни.

Замовити нашу консультацію, в один клік.

Олександр Єфімов,
Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду

Підписатись на Моніторинг