Зміни до статуту ТОВ

Питання: ТОВ привело статут у відповідність до Закону про ТОВ у березні 2019 р. Перелік засновників було зазначено у новій редакції статуту.   У листопаді 2019 у ТОВ змінюється один засновник. Відбулась купівля-продаж номінальної частки на підставі договору купівлі-продажу.

Чи потрібно вносити зміни у статут і змінювати перелік засновників, зазначених у статуті?

Який строк внесення змін до статуту у разі зміни засновника?

Чи є обов’язковим зазначення переліку засновників у статуті, якщо можна то напишіть посилання на статтю Закону про ТОВ?

Відповідь: Відповіді на ці запитання слід шукати у:

  • Законі «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю від 06.02.2018№ 2275-VIII (далі – Закон про ТОВ);
  • Законі «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003№ 755-IV (далі – Закон про реєстрацію);
  • Цивільному кодексі України (далі – ЦКУ);
  • Господарському кодексі України (далі – ГКУ).

Відповідно до ч.5 ст.11 Закону про ТОВ у статуті товариства зазначаються відомості про:

1) повне та скорочене (за наявності) найменування товариства;

2) органи управління товариством, їх компетенцію, порядок прийняття ними рішень;

3) порядок вступу до товариства та виходу з нього.

При цьому зазначено, що статут товариства може містити інші відомості, що не суперечать закону.

Відповідно до ст.88 ЦКУ у статуті товариства, якщо додаткові вимоги щодо змісту статуту не встановлені ЦКУ або іншим законом, вказуються:

  • найменування юридичної особи;
  • органи управління товариством, їх компетенція;
  • порядок прийняття ними рішень;
  • порядок вступу до товариства та виходу з нього.

Відповідно до ч.4 ст.57 ГКУ статут суб’єкта господарювання повинен містити відомості про:

  • його найменування,
  • мету і предмет діяльності,
  • розмір і порядок утворення статутногокапіталу та інших фондів,
  • порядок розподілуприбутків і збитків,
  • про органи управління і контролю, їх компетенцію,
  • про умови реорганізації та ліквідації суб’єкта господарювання, а також інші відомості, пов’язані з особливостями організаційної форми суб’єкта господарювання, передбачені законодавством.

Вказані нормативно-правові акти не містять вимоги про обов’язкове зазначення в статуті ТОВ складу його учасників. Однак, відповідно до п.8 ч.2 ст.9 Закону про реєстрацію в Єдиному державному реєстрі має міститися у тому числі перелік засновників та учасників (крім учасників громадських організацій, акціонерних товариств, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, благодійних фондів та політичних партій) юридичної особи: прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, країна громадянства, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), серія та номер паспорта, якщо засновник – фізична особа; найменування, країна резидентства, місцезнаходження та ідентифікаційний код, якщо засновник – юридична особа; відмітка про закінчення повноважень засновника громадського формування у зв’язку з державною реєстрацією.

Наказом Міністерства юстиції від 18.11.2016 № 3268/5, зареєстрованим в МЮ 18.11.2016 за № 1500/29630, затверджено форми заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Форма № 1 – Заява про державну реєстрацію створення юридичної особи, включає в себе відомості про засновників юридичної особи. Для ТОВ – це відомості про його учасників.

Таким чином, відомості про учасників ТОВ до ЄДР потрапляють із заяви про державну реєстрацію ТОВ, а не зі статуту. При цьому, як було вказано раніше, зазначення таких відомостей в статуті з точки зору Закону про ТОВ, ЦКУ, ГКУ та й Закону про реєстрацію не є обов’язковим. Наскільки це зручно на практиці та наскільки потрібно в статуті зазначати перелік учасників ТОВ, учасники ТОВ вирішують самі.

Отже, відповідаючи на запитання про те, чи є обов’язковим зазначення переліку засновників у статуті ТОВ, слід відповісти – «ні», не є обов’язковим.

Враховуючи, що зазначення  переліку учасників ТОВ у статуті не є обов’язковим, відповідь на запитання про те, чи потрібно вносити зміни у статут і змінювати перелік учасників, зазначених у статуті, також буде «ні». Не треба, якщо статут не містить переліку учасників. Проте, якщо такий перелік в статуті усе ж є, то цей перелік треба або поновити, або взагалі виключити. Проте пріоритетним буде перелік учасників ТОВ, що міститься ЄДР, а не в статуті. Про це дещо далі.

Що стосується змін у складі засновників ТОВ, то вони мають бути зареєстровані та внесені до ЄДР. Відповідно до ч.5 ст.17 Закону про реєстрацію для державної реєстрації змін до відомостей про склад учасників ТОВ подаються такі документи:

  • заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР;
  • документ про сплату адміністративного збору;
  • один із таких відповідних документів:
    1. рішення загальних зборів учасників (рішення єдиного учасника) ТОВ про визначення розміру статутного капіталу та розмірів часток учасників;
    2. рішення загальних зборів учасників ТОВ про виключення учасника з товариства;
    3. заява про вступ до ТОВ;
    4. заява про вихід з ТОВ;
    5. акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі ТОВ;
    6. судове рішення, що набрало законної сили, про визначення розміру статутного капіталу ТОВ та розмірів часток учасників у такому товаристві;
    7. судове рішення, що набрало законної сили, про стягнення (витребування з володіння) з відповідача частки (частини частки) у статутному капіталі ТОВ.

Щодо строку реєстрації змін у складі учасників ТОВ слід мати на увазі, що ч.2 ст.7 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.1991 № 1576-XII товариство зобов’язане протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про внесення змін до установчих документів повідомити орган, що провів реєстрацію, для внесення необхідних змін до державного реєстру. Проте слід мати на увазі також, що відповідно до п.2 Перехідних положень закону про ТОВ, Закон України «Про господарські товариства» у частині, що стосується ТОВ, втратив чинність. Тож, на сьогодні норми законодавства, яка би встановлювала строк внесення до ЄДР відомостей про зміну складу учасників ТОВ, немає. Однак не можна й стверджувати, що невнесення зазначених змін до ЄДР взагалі немає жодного наслідку.

Так, відповідно до ст.10 Закону про реєстрацію якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до ЄДР, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Якщо ж відомості, що підлягають внесенню до ЄДР, не внесені до ньоговони не можуть бути використані у спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Отже, допоки відомості про зміну складу учасників ТОВ до ЄДР не внесені, вони можуть бути використані лише у стосунках між учасниками ТОВ, і не стосуються третіх осіб.

Автор: Олександр Єфімов,
Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду