Кому зручніші правила гри?

Вітаю,

відомо, що з метою оптимізації податкових витрат та уникнення проблем з трудовим правом, багато роботодавців схиляються до того, щоб де-факто працівники були ФОПами де-юре.

Також відомо, що з контролюючими органами у роботодавців часто виникають спори щодо того, чи є ФОП найманим працівником.

І от уряд схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України про позначення поняття трудових відносин і ознак їх наявності». Пропонується на законодавчому рівні визначити поняття трудових відносин і введення презумпції наявності трудових відносин. А саме: уряд пропонує сім ознак трудових відносин, причому за наявності трьох із семи вважається, що трудові відносини є і обов’язково має бути укладений трудовий договір. Це такі:

  1. Виконання особою роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою, за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи;
  2. Здійснення регулювання процесу праці, який носить постійний характер і не передбачає встановлення особі конкретно визначеного результату на певний період;
  3. Виконання роботи на конкретному або затвердженому з особою, в інтересах якої виконуються роботи, робочому місці з дотриманням встановлених ним правил внутрішнього трудового розпорядку;
  4. Організація умов праці, зокрема, надання обладнання, інструментів, матеріалів, робочого місця, особою, в інтересах якої виконуються роботи;
  5. Систематична виплата особі, яка виконує роботу, винагороди;
  6. Встановлення особою, в інтересах якої виконуються роботи, тривалості робочого часу і часу відпочинку;
  7. Відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов’язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконуються роботи.

З одного боку виглядає як ускладнення умов для бізнесу. А з іншого…

Адже, знаючи чіткі та зрозумілі правила гри, можна й виграти. Для цього треба вибудувати стосунки з ФОПом так, що за наведених 7 ознак, присутніми було не більше двох. А інші, придумані контролюючим органом ознаки, можна відтепер спростовувати тим, що їх немає в наведеному переліку.

І якщо конфлікт дійде до суду, то буде на що посилатися. Адже то ж законодавець так вказав.

А, як відомо, контролюючі органи не схильні до того, щоб щось доказувати в судах, їм більше вдається просто стверджувати наявність трудових відносин. А тепер доведеться надавати докази існування бодай трьох ознак.

То кому стане зручніше?

Замовте нашу консультацію в один клік. Вам сподобається, як ми консультуємо.

Олександр Єфімов,
Керівний Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду