Як отримати земельну ділянку у власність?

«Кожен громадянин України має право на безкоштовне отримання земельної ділянки у власність із земель державної та комунальної власності» – впевнені, що Ви неодноразово це чули. Однак на яку земельну ділянку Ви маєте право, який її розмір, цільове призначення? Та саме головне питання: «Як її отримати?».

Наводимо короткий алгоритм дій:

  1. Спершу потрібно визначитись із цільовим призначенням та розміром земельної ділянки, яку Ви бажаєте отримати.

Так, громадянин України може отримати у власність земельну ділянку розміром:

  • не більше 2,0 га – для ведення особистого селянського господарства;
  • не більше 0,12 га – для ведення садівництва;
  • не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, в містах – не більше 0,10 га – для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка);
  • не більше 0,10 га – для індивідуального дачного будівництва;
  • не більше 0,01 га – для будівництва індивідуальних гаражів.

Тобто Ви безкоштовно можете отримати 5 окремих земельних ділянок, в межах встановлених розмірів, по кожному цільовому призначенню.

  1. Знайти вільну земельну ділянку в бажаному населеному пункті чи за його межами. Пошук такої земельної ділянки можна робити за даними Публічної кадастрової карти, яка є відкритою та доступною кожному, або ж шляхом подання запитів до сільських, селищних, міських рад, або Головних управлінь Держгеокадастру.

 

  1. Зібрати пакет документів та подати відповідне клопотання до:

– сільської, селищної, міської ради – щодо земель комунальної власності, які розташовані в межах населеного пункту;

– районної державної адміністрації – щодо земель державної власності поза межами населених пунктів;

– Держгеокадастру та його територіальних органів щодо земель для ведення особистого селянського господарства або садівництва державної власності поза межами населених пунктів.

 

Таке клопотання відповідний орган розглядає протягом місяця і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

 

  1. З отриманим дозволом звернутися до землевпорядників для розроблення проєкту землеустрою.

 

  1. Погодити в управлінні Держгеокадастру проєкт землеустрою (як правило, це входить в послуги землевпорядної організації).

 

  1. Затвердити проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки та отримати рішення про надання земельної ділянки у власність;

 

  1. Зареєструвати земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

 

            Здавалося б все легко та просто, однак досить пересічними є ситуації, коли, наприклад, орган місцевого самоврядування або управління Держгеокадастру не розгядають Ваше клопотання або надають відмову у наданні дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, або ж не затверджують вже розроблений проєкт землеустрою –  і що тоді? Чи є шанс отримати гарантовану законом земельну ділянку?

 

Звичайно є. І адвокати Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери» знають як це зробити. А Вам цікаво? Якщо так – звертайтеся до наших спеціалістів за консультацією!