Сертифікат Інкамбенсі і ПДВ

Питання: Компанія-резидент укладає договір з компанією-нерезидентом на отримання послуги по виготовленню та посвідченню штампом «Апостіль», наприклад Сертифікату Інкамбенсі (Кіпр) компанії, що входить в структуру власності нашої компанії.

Питання: чи виникає в даному випадку ПДВ? Як що «ТАК», чи можливо обізвати цю послуга так, щоб ПДВ не виникало?

Відповідь: Відповідно до п.185.1. ст.185 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Відповідно до п.186.3. ст.186 ПКУ місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або – у разі відсутності такого місця – місце постійного чи переважного його проживання. До таких послуг належать, зокрема, консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.

Відповідно до п.186.4. ст.184 ПКУ місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пунктах 186.2, 186.3 та 186.31. ст.186 ПКУ.

Сертифікат Інкамбенсі або свідоцтво про фактичну інформацію є документом, який поширений у багатьох країнах. Найбільш поширений варіант такого сертифікату включає інформацію про те, як була сформована компанія, деталі поточної корпоративної структури, реквізити посадових осіб… Одним з найбільш «популярних» шляхів використання сертифікату інкумбенсі є підтвердження підписанта бізнесу. Банки найчастіше запитують їх у міжнародних компаній, яким потрібен закордонний рахунок.

Тож, якщо вказані послуги зробити («обізвати») частиною, наприклад, банківських послуг чи фінансових, то можна було би застосувати до них п.186.4. ст.186 ПКУ і не оподатковувати ПДВ. Проте, у цьому разі треба бути дуже обережним в оформленні документів, оскільки фактично вказані послуги є послугами юридичними.

Хіба що, якщо це можливо, то сплатити банку за послуги по відкриттю чи обслуговуванню банківського рахунку, які би включали в себе і вартість отримання сертифікату інкумбенсі. У цьому разі такі юридичні послуги отримав би банк, а компанія-резидент України оплатила би інші послуги: саме банківські послуги.

Автор: Олександр Єфімов,
Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду