Знаєте, що таке “якісний закон” продовження

Вітаю,

продовжуючи тему «якісного закону», розпочату у попередньому супровідному листі до нашого Моніторингу, маю для Вас дві цитати:

перша від ЄСПЛ: «… якість законодавства … – доступне для заінтересованих осіб, чітке і передбачуване у застосуванні». Суд при цьому окремо звернув увагу на те, що відсутність необхідної передбачуваності та чіткості національного законодавства з важливого фіскального питання, що призводило до його суперечливого тлумачення судом, стала причиною порушення вимог положень згаданої Конвенції щодо «якості закону».

Друга цитата від нової Голови Шостого апеляційного адміністративного суду Олени Кузьмишиної: «Лише за умови застосування законодавчого акта, який відповідає критерію «якості закону», можливе дотримання принципу верховенства права. Однак, як я вже зазначила, досить часто ми спостерігаємо, як закон не відповідає зазначеному критерію».

А тепер запитання до Вас: чи вбачаєте Ви надію на те, що від неякісного закону, особливо фіскального, можна захиститися в суді?

Джерела цитат:

https://supreme.court.gov.ua/userfiles/media/Materialy%20konferencyi_WEB.pdf   стор 266 Якість закону

https://sud.ua/ru/news/publication/225487-lishe-za-umovi-zastosuvannya-zakonodavchogo-akta-yakiy-vidpovidaye-kriteriyu-yakosti-zakonu-mozhlive-dotrimannya-printsipu-verkhovenstva-prava-golova-shaas-olena-kuzmishina?fbclid=IwAR0WQNEMky7ZIDeeO5s4nOunh4kMT81l47D-rMVmhMOI8LcsMxaDhlhOmBw

Замовте нашу консультацію в один клік. Вам сподобається, як ми консультуємо.

Олександр Єфімов,
Керівний Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду