Обережно!!! Резидент агресора!!!

Вітаю.
Не знаю, як ВИ, а ми – юристи, ледь встигаємо за законодавчими змінами. Багато з них тимчасові, оскільки стосуються війни, а тому реакція на них має бути миттєвою, аби щось не загубилося в потоці інформації. Наприклад, якщо ВИ плануєте перейти на спрощену систему оподаткування у воєнний період за ставкою 2%, то ВАМ необхідно подати відповідну заяву до кінця місяця. Сам по собі такий перехід не відбувається.

А ще, що, як на мене, дещо загубилося серед податкових, трудових та аграрних новин законодавства, так це поява постанови КМУ «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації» від 03.03.2022 № 187 та Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» від 03.03.2022 № 2116-ІХ.
Тож якщо у статутному капіталі ВАШОГО підприємства є резидент росії, то вказані нормативно-правові акти точно ВАС стосуються. Стосуються вони ВАС і в тому випадку, якщо ВИ плануєте заплатити на користь резидента росії чи підприємства, в якому частку має резидент росії. Або навіть якщо такої частки він не має, але є кінцевим бенефіціаром.

Зверніть на це увагу, а ще краще порадьтеся з юристом, щоб «випадково» не порушити зазначені акти законодавства.


Олександр Єфімов,
Керівний Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *