Що включати у звіт по КІК…

EXPERTUS. Головбух

Питання: працівник підприємства – резидент України, став бенефіціарним власником компанії (100%), що зареєстрована в ОАЕ (емірат Хамрі).

Чи вірно ми розуміємо, що наш працівник без варіантів отримає обов’язок звітувати щодо КІК?

Далі він має з декларацією за наступний звітний рік подати звіт по КІК?

Як правильно розрахувати суму зобов’язань, яку потрібно сплатити в Україні, чи всі доходи підлягають оподаткуванню в Україні, можливо існують умови, за яких в Україні не сплачуватимуться податки за отримані доходи в ОАЕ?

Які документи потрібно отримати (оформити)?

Компанія, власником якої є працівник, стане співзасновником іншої компанії в ОАЕ, яка як планується виплачуватиме дивіденди першій. Наскільки зрозуміли норми ПКУ – тут доведеться рахувати по ланцюгу і подавати звіт, ще й по компанії, співзасновником якої стала компанія працівника.

Як тут правильно рахувати, які доходи висвітлювати, а які ні, як бути з дивідендами, яка з компаній має показати їх. Буду вдячна за допомогу у розборі даної ситуації?

Відповідь: Відповідно до ст.392 Податкового кодексу України контрольованою іноземною компанією (КІК) визнається будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи – резидента України або юридичної особи – резидента України відповідно до правил, визначених цим Кодексом. При цьому юридичною особою може визнаватися корпоративне утворення (об’єднання) або організація, наділена правом володіти активами, мати права та обов’язки та здійснювати діяльність від власного імені та незалежно від засновників, учасників або форми власності. Наявність у контрольованої іноземної компанії статусу юридичної особи визнається відповідно до законодавства її реєстрації.

Іноземна компанія визнається контрольованою іноземною компанією, якщо фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України (далі – контролююча особа):

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб – резидентів України та/або юридичних осіб – резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України – пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

Враховуючи, що в запитанні зазначено розмір частки в іноземній юридичній особі (100%), набутої фізичною особою – резидентом, така іноземна юридична особа визнається контрольованою іноземною компанією (КІК) за українським податковим законодавством, а контролюючою особою визнається фізична особа, яка є власником вказаної частки.

Відповідно до пп.392.1.2. ПКУ фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України не визнаються контролюючими особами, якщо їх володіння часткою у контрольованій іноземній компанії реалізовано через пряме або опосередковане володіння в іншій юридичній особі – резиденті України, за умови якщо остання визнається контролюючою особою згідно з цим пунктом та на неї покладається зобов’язання щодо оподаткування скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії.

Відповідно до п.392.5.5. ПКУ фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

  • кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;
  • заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
  • кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;
  • ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю). Форма і порядок надсилання такого повідомлення встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Відповідно п.54 Підрозділу 10 розділу ХХ «ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» першим звітним (податковим) роком для звіту про контрольовані іноземні компанії є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році). Контролюючі особи мають право подати звіт про контрольовані іноземні компанії за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

Відповідно до п.392.5. ПКУ для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку контрольованої іноземної компанії звітним (податковим) періодом є календарний рік або інший звітний період контрольованої іноземної компанії, що закінчується протягом календарного року.

Контролюючі особи зобов’язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи (щодо фізичних осіб) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги».

До звіту про контрольовані іноземні компанії в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств, такі копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії подаються разом із річною декларацією про майновий стан і доходи або податковою декларацією з податку на прибуток підприємств за наступний звітний (податковий) період.

Чинний ПКУ не передбачає подання звіту по КІК без подання річної декларації про майновий стан і доходи. Слід врахувати, що дохід від КІК має бути включений (відображений) у вказаній декларації. Отже, подання звіту по КІК без подання річної декларації про майновий стан і доходи не передбачено.

Водночас слід зауважити, що подання звіту про КІК не завжди означає нарахування та сплату додаткових податків.

Згідно з п.392.4. ПКУ скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу контролюючої особи у разі додержання таких умов:

а) між Україною та іноземною юрисдикцією місцезнаходження (реєстрації) контрольованої іноземної компанії є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування або про обмін податковою інформацією та

б) виконується будь-яка з таких умов:

  • контрольована іноземна компанія фактично сплачує податок на прибуток за ефективною ставкою, що є не меншою за базову (основну) ставку податку на прибуток підприємств в Україні, визначену пунктом 136.1 статті 136 цього Кодексу, або є меншою за таку ставку не більше ніж на п’ять відсоткових пунктів (13%),

або

  • частка пасивних доходів контрольованої іноземної компанії становить не більше 50 відсотків загальної суми доходів контрольованої іноземної компанії із всіх джерел.

Згідно з пп.392.4.2. ПКУ незалежно від виконання попередніх умов скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу (фізична особа) контролюючої особи у разі, якщо виконується будь-яка з таких умов, зокрема загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду.

У разі якщо прибуток контрольованої іноземної компанії звільняється від оподаткування відповідно до положень цього пункту, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії відповідно до положень підпункту 392.3.2 ПКУ. Тобто в цьому разі можна задекларувати прибуток без коригування.

Звільнення від сплати податку з прибутку КІК не звільняє від подання повідомлення та звіту по КІК. 

Олександр Єфімов, Старший партнер Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов, Брожко та партнери», доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, доцент кафедри приватного права, Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана