Чи можна виграти справу в суді?

Студенти, як і більшість людей, живуть у стереотипах. Вони постійно думають, що успішний адвокат – це той, хто виграє справи в суді. І ніяк при цьому не хочуть (чи не можуть) зрозуміти, що «виграти» – це усього лиш слово, яке сприймати можна не завжди позитивно.

І тут мені в нагоді сталася справа, у якій уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, заявила позов до фінансової компанії про стягнення з неї 390 тисяч гривень. На здивування позивача, як виявилося потім) суд першої інстанції позов задовольнив і стягнув вказану суму. Апеляційний суд рішення залишив в силі. Можна було би сказати, що позивач виграв справу. Але це не входило в його плани (з причин, зрозумілих уповноваженій особі ФГВФО) і позивач в касаційній скарзі попросив Верховний Суд відмовити йому у задоволенні позову. Як би це не звучало нелогічно, але позивач дійсно попросив відмовити йому в задоволенні його ж позову.

І от диво: Верховний Суд відмовив позивачу в задоволенні касаційної скарги і залишив у силі рішення про стягнення 390 тис грн. на користь того ж позивача.

І от скажіть, будь ласка, виграв ФГВФО цю справу у Верховному Суді чи програв???