Відшкодування моральної шкоди призводить до зростання власного капіталу

 

Вітання,

науковці у сфері права вбачають різницю між волею закону і волею законодавця. Це тому, що під час тлумачення того чи іншого закону (а це ми робимо завжди, коли відкриваємо закон і намагаємося зрозуміти), нам завжди доводиться робити вибір між тим, що написано в законі і тим, що мав на увазі законодавець, коли цей закон писав.

А тлумачити думки тих, хто тлумачить закони, – це взагалі справа за межами реального. Саме реального!!!!!!!!!!!!!

Ну от спробуйте зрозуміти логіку, або те, що хотілося б нею назвати, у наступному: яка різниця між доходом і шкодою.

Національне положення (стандарт) бухобліку № 1 доходом називає збільшення економічних вигод у вигляді збільшення активів або зменшення зобов’язань, яке призводить до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників). Тобто про дохід можна говорити завжди, коли у його отримувача зростає власний капітал, коли у нього збільшується статок.

ДФСУ в ІПК від 23.08.2018 № 3716/К/99-99-15-01-14/ІПК так пояснює, що ж таке моральна шкода: вона «полягає у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім’ї чи близьких родичів; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв’язку із знищенням чи пошкодженням її майна; у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи».

Знайдіть у тому, що йменується шкодою,  бодай щось, схоже на дохід. А от ДФСУ у вказаній вище ІПК знайшла. І дійшла висновку, що відшкодування моральної шкоди є доходом, з якого слід платити і податок на доходи фізичних осіб і військовий збір. Тобто на думку ДФСУ «відшкодування моральної шкоди збільшує економічні вигоди і призводить до зростання власного капіталу».

Ну хіба що за виключенням моральної шкоди, яка виплачується на підставі рішення суду внаслідок ушкодження здоров’я. Тільки її ДФСУ погодилися не вважати доходом.

 

Читати Моніторинг

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *