“Місія невиконувана” або як податківці бюджет поповнювали

Вітаємо Вас!

Є таке прислів’я: «Чим далі в ліс – тим більше дров», і сьогодні розповімо Вам про його дію у «сфері податків та зборів».

Не будемо кривити душею та скажемо відверто: останнім часом наші клієнти все більше скаржаться на неправомірність дій контролюючих органів, що стосується безпідставних донарахувань ПЗ.

Більше того, доходить до абсурду, і працівники контролюючого органу «малюють» ці донарахування ледь не зі «стелі», обґрунтовуючи це ледь не новим, прямо передбаченим Конституцією України, редакцію якої ми просто не бачили, «мемом»«необхідно поповнювати бюджет».

І ось Вам приклад.

ГУ ДПС у м. Києві проводить камеральну перевірку декларацій (з ПДВ) платника податків (через 27 днів після подання цієї звітності), знаходить у ній «страшну» технічну помилку – у Додатку 5 не заповнено графу 3 «період складання».

Не будемо звертати увагу на те, що:

  • у декларації вказано період, за який вона подається;
  • у Додатку № 5 вказані індивідуальні податкові номери усіх без виключення постачальників, із зазначенням обсягу постачання та розміру основної ставки;
  • абсолютно усі без виключення податкові накладні із постачальниками, вказаними у Додатку 5, зареєстровані в ЄРПН.

Після отримання акта камеральної перевірки платник подав уточнюючий розрахунок з уже виправленою «технічною» помилкою.

А потім……отримав 2 ППР, якими контролюючий орган:

  • зняв увесь податковий кредит по вказаній вище декларації;
  • зменшив розмір від’ємного значення.,

І ось усе це «дійство» обґрунтовано у Акті перевірки – «не підтвердженням правомірності віднесення сум до податкового кредиту», а під час особистого візиту до контролюючого органу – «необхідністю поповнити бюджет».

До речі, ДПС України не «побачила» порушень з боку ГУ ДПС у м. Києві, при прийнятті вказаних рішень.

Після усього сказаного вище хочеться запитати у представників влади – так коли ж ми все таки почнемо виходити із того «лісу» та для кого написана ч. 2 ст. 19 Конституції України? J

Владислав Головатюк, помічник адвоката

Підписатись на Моніторинг