Статус важливіший за сам факт

Вітаю,

є в Податковому кодексі п.198.3.1, який вказує на те, що право на податковий кредит з ПДВ платник має у разі придбання ним товарів/послуг та основних фондів, призначених для використання в оподатковуваних операціях. Проте траплялися такі випадки, коли такі товарі чи основні засоби хоча й були призначенні для використання в оподатковуваних операціях, проте не могли бути саме так використані тому, що їх вкрали чи пошкодили. І от податківці завжди наполягали на тому, що й права на податковий кредит щодо вартості таких товарів платники не мають. І не важливо, з якою метою вони були придбані, для чого вони були призначені. Важливо, що вони взагалі не можуть бути використані.

І от в ІПК від 23.03.2020, про яку йдеться на сторінці 3 нашого Моніторингу від сьогодні, ДПС України застосувала «довгоочікуваний» платниками підхід: «перебування обладнання в статусі призначеного для використання в оподатковуваних ПДВ операціях». При цьому той факт, що платник податків призупинив експлуатацію такого обладнання, не позбавляє його права на податковий кредит. СТАТУС – ВАЖЛИВІШИЙ.

Цікаво, якби не карантин, який і став причиною такого призупинення використання в оподатковуваних операціях, чи була би думка ДПС України такою ж???

Олександр Єфімов,
Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент,
адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду

Підписатись на Моніторинг