Про коди УКТ ЗЕД, РРО та інші нововведення

Вітаємо Вас!

Наявність останнім часом великої кількості змін та нововведень призводить до того, що частина з них просто пропускається. Інколи це досить суттєві зміни, інколи стосуються конкретного підприємства лише опосередковано або ж відповідні операції, які регулюються новими нормами, відбуваються дуже рідко.

Однією з останніх є зміна в сфері ЗЕД. 03.07.2020 набрав чинності ЗУ «Про Митний тариф України» від 04.06.2020 р. № 674-IX. Відповідними змінами визначено нові коди УКТ ЗЕД. Для імпортерів та експортерів це не новина, скоріш за все. Проте, ці зміни прямо стосуються й інших платників ПДВ, адже код УКТ ЗЕД є одним з обов’язкових реквізитів ПН/РК.

В загальному, багато кодів залишились незмінними. В основному перші чотири цифри також більш-менш не змінились. Проте, деякі коди зникли, а на їх місці з’явились інші.

У всіх, хто займається реєстрацією ПН/РК, відразу формується запитання, які ж коди зазначати, якщо при придбанні таких товарів був старий код, якого вже немає, а на момент реалізації (внесення змін до ПН), код змінився?

Як завжди, податківці мовчали до останнього. І лише 04.08.2020 на сайті офісу ВПП з’явилось роз’яснення, як діяти. Якщо їх узагальнити, то правила досить прості. Під час реалізації  залишків товарів, які були придбані із старими кодами, в ПН слід зазначати відповідні старі коди. Нові ж коди слід застосовувати до товарів, які були придбані та які реалізуються вже під час дії відповідного класифікатора. Якщо відбувається поставка як залишку так і новопридбаних товарів, слід вказувати відповідно різні коди для конкретних товарів. Аналогічний підхід і при складанні РК.

Слід зауважити, що це просто роз’яснення. Офіційних нормативних документів, які б трактували ці норми прямо, немає.

Що цікаво, аналогічної ж думки податківці були і під час змін кодів УКТ ЗЕД в 2012. Проте, чому так довго тягнули з роз’ясненнями, не зрозуміло.

Що стосується РРО та кодів товарів, роз’яснень, на жаль, наразі так і немає. Чи застосовувати аналогію з порядком складання ПН/РК, не зрозуміло.

Крім вказаних нововведень, хотілось би ще згадати про одну з попередніх новин, де ми розглядали зміни відповідно до Закону №466-ІХ. Зокрема, мова йде про нові штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, які не видаються покупцям. Так, фактично через місяць, маємо чергові зміни відповідних положень. Законом № 786-IX, який підписаний Президентом України 05.08.2020,зменшено відповідні штрафні санкції, а саме:

– за нереєстрацію відповідних ПН/РК – 2,5% (раніше 5%), але не більше 1700 гривень (раніше 3400 гривень);

– за несвоєчасної реєстрації – 1% (раніше 2%), але не більше 510 гривень (раніше 1020 гривень).

Що ж, маємо в даному випадку зміни на краще, штрафи менші. Проте, враховуючи той факт, що на період дії карантину відповідні штрафні санкції не застосовувались, тобто нікого покарати по більших ставках не встигли, виникає питання, а чи не можна було відразу заначити відповідні розміри. Виникає враження, що інколи законотворці просто створюють ілюзію плідної роботи.

Станіслав Лаврінчук, аудитор

Підписатись на Моніторинг