Звільнення від ПДВ замовника

Питання: Між підприємством А-резидент, аудиторська фірма та підприємством Б – нерезидент  укладено договір на послуги з комплексної фінансової перевірки (due diligence) проекту. Підприємство Б є виконавцем  проєкту міжнародної технічної допомоги, в рамках  Закону України «Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України і Комісією Європейських  Співтовариств» та звільняється в рамках такого договору від нарахування та сплати ПДВ. Проєкт зареєстровано на території України.

Питання, чи буде у підприємства А пільга з податкових  зобов’язань при виконанні комплексної фінансової перевірки?

Відповідь: Відповідно до п.3.2. ст.3 Податкового кодексу України якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Згідно зі ст.9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Відповідно до ст.103 ПКУ застосування правил міжнародного договору України здійснюється шляхом звільнення від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України, зменшення ставки податку або шляхом повернення різниці між сплаченою сумою податку і сумою, яку нерезиденту необхідно сплатити відповідно до міжнародного договору України.

Законом України від 03.09.2008 № 360-VI ратифіковано Рамкову угоду між Урядом України і Комісією Європейських Співтовариств, вчинену 12 грудня 2006 року в м. Брюсселі. Відповідно до ст.3 Рамкової угоди заходи, що фінансуються в цілому або частково коштом Співтовариства, не обкладаються податками, митними зборами, або іншими стягненнями аналогічного характеру, зокрема: контракти, фінансовані коштом Співтовариства, не підлягають сплаті податку на додану вартість, гербового, реєстраційного або інших аналогічних зборів в Україні, незалежно від того, чи існують такі збори, чи повинні бути впроваджені, і незалежно від того, чи укладені ці контракти з особами з України чи інших країн. У тих випадках, коли контракт стосується поставки товарів, що походять з України, контракт повинен бути укладений на підставі цін, без урахування податку на додану вартість. При цьому термін «товар» розуміється як будь-який продукт, послугу і/або права, які підлягають продажу.

Відповідно до вказаного вище Закону термін «контракт», застосований у пунктах 3.2 – 3.7 статті 3 Рамкової угоди, означає письмовий договір між Комісією Європейських Співтовариств та юридичною або фізичною особою, укладений з метою виконання проекту (програми) зовнішньої допомоги, що фінансується Європейським Співтовариством.

Таким чином, якщо нерезидент, про якого йдеться у запитанні, представляє Комісію Європейських Співтовариств, то послуги з комплексної фінансової перевірки (due diligence) проекту, що надаються такому нерезиденту за контрактом з ним, не підлягають оподаткуванню ПДВ.

Автор: Олександр Єфімов,
Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду