Власник сонячних електростанцій проти податківців

Нещодавно оскаржили кілька ППР товариства, яке здійснило будівництво та ввело в експлуатацію  сонячні (фотовольтаїчні) електростанції.

Так, податківцями нараховано заборгованість за платежем податок на прибуток у сумі 2408282,50 грн, в т.ч. за податковими зобов’язаннями – 1926626,00 грн, за штрафними санкціями – 481656,50 грн. А все через те, що не оприбутковано на рахунку 103 «Будинки та споруди» окремі елементи (обладнання) цілісних фотовольтаїчних електростанцій, а саме сонячних модулів та опорних столів для кріплення модулів, що можуть виконувати функції з виробництва електроенергії виключно у складі таких споруд, в результаті чого здійснено завищення амортизаційних відрахувань.

Вказане твердження нам вдалося спростувати висновком експерта, який підтвердив, що опорні конструкції та сонячні панелі на сонячній (фотовольтаїчній) електростанції є збірно-озбірними конструкціями та можуть бути використані як обладнання для іншої сонячної (фотовольтаїчної) електростанції.

А тому, відповідно, сонячні модулі і опорні столи є окремими об’єктами основних засобів, які мають обліковуватися не на рахунку 103 «Будинки та споруди», а на рахунках 104 «Машини і обладнання» та 109 «Інші основні засоби».

А які докази використовуєте Ви у спорі з податківцями?