Відстрочення платежу за векселем…

Питання: ТОВ Чи можна відстрочити строк платежу  по векселю і як? Вексель простий, оплата за пред’явленням , але не раніше __дата?

Відповідь: Вексельний обіг в Україні регулюється Законом України «Про обіг векселів в Україні» від 05.04.2001 № 2374-ІІІ (далі – Закон про вексельний обіг), яким встановлено, що законодавство України про обіг векселів складається у тому числі із Женевської конвенції 1930 року, якою запроваджено Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі (далі – Уніфікований закон).

Відповідно до ст.13 Закону про вексельний обіг зміни до тексту векселя можуть вноситися за ініціативою його держателя виключно векселедавцем (за переказним векселем – трасантом) шляхом закреслення старого реквізиту та написання нового із зазначенням дати внесення змін та підписанням відповідно до цього Закону. Держатель векселя повинен дати згоду на внесення змін до тексту векселя шляхом написання на зворотному боці векселя слів «відповідно до змін» із зазначенням дати внесення змін та підписанням згідно з вимогами Закону про вексельний обіг (ст.5 Закону про вексельний обіг).

У разі зміни строку платежу за переказним векселем держатель векселя повинен одержати згоду (акцепт) трасата на оплату векселя відповідно до нового строку. У разі коли акцепт вже було здійснено раніше, держатель векселя повинен одержати додаткову згоду акцептанта відповідно до нового строку.

Якщо держатель векселя, який погодився на внесення змін до тексту векселя, бажає зберегти відповідальність попередніх індосантів, він повинен одержати їх згоду. У противному разі попередні індосанти несуть відповідальність таку, як і до внесення змін.

 

Відповідно до ст.75 Уніфікованого закону строк платежу за векселем є його реквізитом. Згідно зі статтею 69 Уніфікованого Закону, яка відповідно до ст.77 цього ж Закону застосовується й до простих векселів, у разі зміни тексту переказного векселя, особи, які поставили свої підписи після цієї зміни, зобов’язані згідно зі змістом зміненого тексту; особи, які поставили свої підписи до цієї зміни, зобов’язані згідно зі змістом первісного тексту.

 

Таким чином, відстрочити строк платежу за простим векселем можна. Для цього слід закреслити старий строк платежу «за пред’явленням, але не раніше ____» і написати новий та зазначити дату внесення змін і підписати таку зміну відповідно до Закону про вексельний обіг, тобто під новим строком платежу мають поставити підписи керівник та головний бухгалтер векселедавця простого векселя (ст.5 Закону про вексельний обіг).

При цьому держатель векселя повинен дати згоду на внесення змін до тексту векселя шляхом написання на зворотному боці векселя слів «відповідно до змін» із зазначенням дати внесення змін та підписанням згідно з вимогами Закону про вексельний обіг.

Автор: Олександр Єфімов,
Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду