Виплата учаснику – нерезиденту при його виході з ТОВ

Питання: ТОВ має чотири учасники. Один з них на момент вступу до ТОВ був громадянином України та вніс до статутного капіталу грошові кошти в гривнях. На сьогодні є протокол про зменшення статутного капіталу і учасник став резидентом іншої країни.

Виплату, пов’язану зі зменшенням СК треба здійснити у валюті.

Запитання: як відобразити в обліку витрати на виплату нерезиденту та на купівлю валюти?

Відповідь: Відповідно до ст.12 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII розмір статутного капіталу товариства складається з номінальної вартості часток його учасників, виражених у національній валюті України. Розмір частки учасника товариства у статутному капіталі товариства може додатково визначатися у відсотках. Розмір частки учасника товариства у відсотках повинен відповідати співвідношенню номінальної вартості його частки та статутного капіталу товариства. Ані номінальна вартість частки учасника, ані статутний капітал в іноземній валюті не виражаються.

Відповідно до ст.19 Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» товариство має право зменшити свій статутний капітал. У разі зменшення номінальної вартості часток усіх учасників товариства співвідношення номінальної вартості їхніх часток повинно зберігатися незмінним.

Відповідно до ст.4 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV одним із принципів бухгалтерського обліку є єдиний грошовий вимірник, тобто вимірювання та узагальнення всіх господарських операцій підприємства у його фінансовій звітності здійснюються в єдиній грошовій одиниці. А відповідно до ст.5 цього ж Закону підприємства ведуть бухгалтерський облік і складають фінансову звітність у грошовій одиниці України. І лише на вимогу користувачів фінансова звітність може бути додатково перерахована в іноземну валюту.

Згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 № 291, рахунок 40 «Зареєстрований (пайовий) капітал», який має субрахунок 401 «Статутний капітал» призначено для обліку та узагальнення інформації про стан і рух статутного й іншого зареєстрованого капіталу, пайового капіталу підприємства відповідно до законодавства і установчих документів, а також внесків до оголошеного, але ще не зареєстрованого статутного капіталу. За дебетом цього рахунку відображається зменшення зареєстрованого капіталу (вилучення).

За дебетом цей рахунок кореспондує у тому числі з рахунком 67 «Розрахунки з учасниками». Цей рахунок призначено для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов’язані з розподілом власного капіталу (дивіденди, повернення часток тощо).

На субрахунку 672 «Розрахунки за іншими виплатами» підприємства ведуть облік інших виплат, нарахованих засновникам та учасникам за користування майном, зокрема земельним і майновим паєм, а також виплат у зв’язку з одержанням належної вибулому учаснику (засновнику) частини активів підприємства.

І хоча прямо в цьому разі не зазначено ведення на цьому рахунку обліку заборгованості ТОВ перед учасником у разі зменшення статутного капіталу, слід виходити з того, що відповідно до вказаної Інструкції за кредитом рахунку 67 «Розрахунки з учасниками» відображається збільшення заборгованості підприємства перед засновниками та учасниками товариства. І така заборгованість виникає внаслідок, у тому числі, прийняття рішення про зменшення СК ТОВ. До того ж, враховуючи обов’язкове вираження СК в національній валюті України та обов’язкове ведення бухобліку в гривнях, слід стверджувати, що заборгованість перед учасником має бути виражена саме в гривнях, а не у валюті, незважаючи на резидентський статус такого учасника.

Отже наслідком прийнятого рішення про зменшення СК ТОВ є виникнення зобов’язання по виплаті грошових коштів учасникам (як резидентам, так і нерезидентам), виражене в гривнях. Таке зобов’язання має бути відображено за кредитом субрахунку 672. Законодавство не передбачає вираження такого зобов’язання в іноземній валюті.

Якщо ТОВ взяло на себе обов’язок виплатити учаснику нерезиденту його частку в іноземній валюті, то усі витрати на придбання такої валюти мають бути здійснені за рахунок такого учасника. Тобто джерелом як самої виплати частки, так і витрат на придбання валюти має бути кредиторська заборгованість ТОВ перед учасником. Це означає, що і сама виплата, і витрати, пов’язані з придбанням валюти, мають відображатися за дебетом рахунку 672 у кореспонденції поточним рахунком в банку, а їх сума не повинна перевищувати розміру кредиторської заборгованості перед таким учасником, відображеної на вказаному рахунку.

Витрати на придбання валюти, призначеної для розрахунків з учасником – нерезидентом, не є витратами ТОВ.

Автор: Олександр Єфімов,
Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду