Чи може ФОП купити у своєї ТОВ щось…

Питання: ТОВ на загальній системі оподаткування займається оптовою торгівлею одягом та взуттям. Засновник одна особа, вона ж і директор.

Клієнти: ФОП на єдиній системі оподаткування 2-ї групи. Також засновник зареєстрований як ФОП на єдиній системі оподаткування 2-ї групи.

Чи може ТОВ і ФОП засновника укласти договір купівлі-продажу товару?

Чи можуть бути податкові наслідки такої операції?

Відповідь: Відповідно до ст.238 Цивільного кодексу України представник може бути уповноважений на вчинення лише тих правочинів, право на вчинення яких має особа, яку він представляє. Представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом.

Якщо не враховувати спори серед науковців щодо того, чи є представником юридичної особи її керівник, а виходити з того, що правозастосовна практика ще однозначно в цьому питанні не визначена, то договір, укладений між ТОВ, в особі керівника, та ФОПом, яким цей керівник ТОВ сам і є, має певний юридичний дефект і може бути поставлений контролюючим органом під сумнів як такий, що відповідає чинному законодавству. А які вже наслідки придумають податківці, то вже не їх совісті. Наприклад, вони можуть визнати «подвійну» реалізацію у ТОВ (неправомірну – ФОПу та ще невідомим особам), або ж визнати виручку ФОПа від продажу придбаного у наведений спосіб одягу як таку, що отримана з порушеннями законодавства, а тому й оподаткувати її на загальних підставах…

Що стосується податкових наслідків, то слід виходити з наступного. Відповідно до п.291.4. ст.291 Податкового кодексу України суб’єктами господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності другої групи – це фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень.

Тобто ФОПи на другій групі спрощеної системи оподаткування не можуть надавати послуги юридичним особам на загальній системі оподаткування.

Відповідно до пп.298.2.3 п.298.2 ст.298 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у тому числі у разі здійснення платниками другої групи діяльності, яка не передбачена у підпункті 2 п.291.4 ст.291 ПКУ з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність.

При цьому відповідно до п.299.11 ст.299 ПКУ у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої – третьої груп вимог, встановлених цією главою, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої – третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Тож, якщо за наведеними у запитанні договорами купівлі-продажу одягу ФОП другої групи буде не покупцем таких товарів, а їх продавцем, та при цьому ТОВ не буде платником єдиного податку, цілком прогнозованим може бути анулювання контролюючим органом статусу платника єдиного податку другої групи для такого ФОПа з переходом останнього на загальну систему оподаткування та перебування на ній протягом 4-х послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом. І це, не зважаючи на те, що ФОПи другої групи не можуть лише надавати послуги таким юридичним особам, а не продавати товари. Проте чого податківці тільки не вигадують…

Автор: Олександр Єфімов,
Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду