«Доступна іпотека 7%»: що слід врахувати

Вітаємо Вас!

Останні тижні всі ЗМІ буквально «кричать» про державну програму «Доступна іпотека 7%», створюючи ажіотаж між охочими скористатися нею. Головна мета програми закладена вже в самій назві та надає можливість людям з відносно невисоким рівнем доходу купити перше житло в кредит з компенсацію державою частини процентної ставки з держбюджету, щоб позичальник зміг отримувати кредит під 7% річних. Така програма стала доступною з 1 березня 2021 року.

Реалізується вона на підставі змін, внесених до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.01.2020 № 28, якими суттєво спрощуються критерії для позичальників. Раніше на схожих умовах діяли держпрограми з молодіжного кредитування.

Основні правила кредитування:

1)        все, що вище 7% річних банку, буде виплачувати держава в особі Фонду розвитку підприємництва;

2)        у кредит можна брати квартиру або індивідуальний житловий будинок, яким не більше трьох років (як первинний, так і вторинний ринок);

3)        нормативна площа нерухомості 50 м2 для одного громадянина чи сім’ї з двох осіб, потім додатково 20 м2 на кожного наступного члена сім’ї. Загальна площа може перевищувати нормативну, різницю оплачує позичальник;

4)        максимальна сума кредиту не більш як 2000000 грн;

5)        максимальна вартість нерухомості – не більш як 2500000 грн;

6)        кредит можна отримати строком до 20 років;

7)        мінімальний перший внесок – 15% вартості нерухомості, але він не застосовується до максимальних кредитів, його просто не вистачає і тому у цьому разі потрібно розраховувати на 20%;

8)        розмір кредитних комісій банку за весь час дії договору не може перевищувати 0,5% суми позики та додатково 0,5% річних за гарантії Фонду розвитку підприємництва у випадку використання.

Тобто, за стандартної схеми платежів, якщо людина внесе 15% (375 000 грн) за кредитом в 2000000 грн і оформить його на 20 років, то розмір середньої виплати складе 16300 грн. У разі погашення кредиту рівними частками місячний платіж буде становити 12600 грн. Але варто враховувати, що загальна переплата на відсотках за двадцять років у першому випадку складе – 1100000 грн, у другому – 1400000 грн.

Отримати кредит в банку на купівлю житла під 7% річних можуть особи, які потребують поліпшення житлових умов, у тому числі:

  • останні 5 років не продавали житло (крім тимчасово переміщених осіб);
  • забезпечені житлом площею до 13,65 кв. м. або мешкають у гуртожитку;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • молоді сім’ї;
  • науково-педагогічні працівники;
  • медпрацівники;
  • працівники бюджетної сфери.

Такі особи повинні мати дохід, який надає можливість здійснювати платежі з погашення та обслуговування іпотечного кредиту. Розмір середньомісячного грошового доходу позичальника та кожного з членів його сім’ї за останні шість місяців не повинен перевищувати п’ятикратного розміру місячної середньої заробітної плати у відповідному регіоні України, де розташована нерухомість.

При цьому вік позичальника на дату закінчення строку іпотечного кредиту не повинен перевищувати 70 років (включно).

Для реалізації такої можливості та отримання іпотеки громадянин має звернутися до уповноваженого банку зі стандартним пакетом документів, що підтверджують його дієздатність, платоспроможність та відповідність іншим критеріям програми. Поки що видавати іпотеку під 7% можуть 7 банків: Укргазбанк, ПриватБанк, Ощадбанк, Кредобанк, Мегабанк, ОТП Банк та банк «Глобус».

Так, державна програма «Доступна іпотека 7%» стала ще доступніша, механізм працює і перші родини вже придбали своє власне житло. Проте в українській іпотечній практиці вже не раз бувало, коли  бюджетний ресурс для компенсації банкам частини кредитних ставок швидко вичерпувався. Тому слід розуміти, що пільгова ставка до іпотечного кредиту буде застосовуватися доти, доки банк отримуватиме від держави відповідне відшкодування. У іншому випадку позичальнику доведеться платити банку всі відсотки.

Сподіваємося, що цього разу кожен учасник такої державної програми отримає бажане житло та не опиниться в «борговій ямі». Щастя всім у власному домі!

                      Ірина Овдійчук,  юрист Адвокатської фірми «Єфімов та партнери»