Автоматичний арешт рахунків боржників по-новому

Вітаю!

Більшість українців знає, що отримання справедливого судового рішення в Україні – далеко не кінець боротьби за справедливість, адже це рішення ще потрібно виконати. Таке тлумачення напряму стосується і процедури стягнення боргів, яких за даними Єдиного реєстру боржників назбиралось близько 5,5 млн.

Законодавством передбачено, що «змусити» боржника виконати рішення суду та повернути кошти може Державна виконавча служба України або приватні виконавці (далі – виконавці). Оскільки боржник може мати рахунки в будь-якому з 73 українських банків, зробити це непросто, бо працювати виконавцям доводиться «по-дідівськи» – через пошту.

Тому досить часто боржнику за цей час вдавалося вивести кошти та уникнути відповідальності.

Мабуть, вже чули, що 23.03.2021 Мін’юст ухвалив наказ № 1061/5 (далі – наказ), який розширив процедуру автоматичного арешту рахунків та списання з них грошей на інші види боргів. Таке нововведення стосується тих, хто потрапив до Єдиного реєстру боржників. Наказ набув чинності 6 квітня 2021 року та дає ДП «Національні інформаційні системи» і Департаменту державної виконавчої служби Мін’юсту три місяці на практичну реалізацію.

Що змінилось?

Відтепер, автоматично арештовувати і стягувати кошти з банківських рахунків виконавці зможуть при виникненні боргів не тільки зі сплати аліментів, але й зі сплати штрафів (зокрема за порушення правил дорожнього руху), кредиту, комунальних послуг та зарплат. Відбуватиметься це за рішенням суду через автоматизовану систему виконавчого провадження (далі – АСВП). Тобто, не може бути так, що одного разу ви прокинетесь і з’ясуєте, що з вашого рахунку безпідставно списали гроші. Тому, у контексті наших прав і обов’язків нічого не змінюється.

Коли все запрацює, то процес арешту коштів боржника відбуватиметься так:

  1. Виконавець за допомогою системи АСВП створює та надсилає до банків вимогу про отримання інформації стосовно наявності рахунку, його номеру та обсягу грошей на ньому;
  2. Не пізніше, ніж за одну робочу годину після отримання такого запиту банк надсилає виконавцю таку інформацію по системі автоматизованого арешту коштів;
  3. Далі виконавець по АСВП створює постанову про арешт коштів на рахунках і надсилає її банкам, у яких вони відкриті;
  4. Банки арештовують ці кошти і повідомляють про це виконавця;
  5. Виконавець створює платіжні вимоги на примусове списання коштів і надсилає їх банкам;
  6. Банки примусово списують гроші з рахунків боржника і перераховують на рахунки виконавчої служби, а ті вже перераховують їх на рахунки стягувача.

 

Тож, нова система має пришвидшити та спростити процес стягнення заборгованості. На сьогодні до неї під’єднано 7 банків і цей список буде поповнюватися. Простіше кажучи, якщо у боржника на рахунку буде достатня сума коштів, спочатку її заблокують на 5 днів, а потім автоматично знімуть. Для тих, хто не ухиляється від сплати боргів, ризиків немає, для економіки – вигідно.

Таким чином, варто зазначити, що у 2021 році ситуація із списанням боргів кардинально змінилася:

-по-перше, Нацбанк оновив свої положення щодо розкриття банківської таємниці. Тепер на вимогу виконавців банки надають інформацію не лише про наявність рахунків боржника, але й їх номери та залишки коштів на них.

– по-друге, спростилася процедура запиту інформації. Мін’юст дозволив використовувати АСВП для виявлення й арешту коштів на рахунках у всіх виконавчих провадженнях, а не лише в тих, що стосуються сплати аліментів, як було раніше.

Отже, із запровадженням таких змін виконавцям буде набагато легше знайти в боржника кошти та «забрати» їх для сплати. До того ж, автоматизація дає змогу зробити все це за лічені дні, а то й години.

Проте, незважаючи на чимало плюсів, нововведення не повністю допрацьоване. Зокрема, законодавством не передбачено відповідальності виконавця за арешт грошових коштів у сумах значно більших, ніж ті, які вказано у виконавчих документах. І поки боржник звертатиметься до суду із заявою про скасування арешту на кошти, не зазначені у виконавчих документах, то він не зможе ними розпоряджатися.

Тож, хто в такому разі буде компенсувати додаткові витрати? Відповідь досі змушує на себе чекати.

Але, як би там не було, ми і надалі будемо докладати зусиль, аби Ви використовували нововведення на власну користь.

 

З прийдешніми травневими святами!

Нехай мир, злагода та добробут завжди панують у Ваших оселях!

 

Ірина Овдійчук, юрист Адвокатської  фірми «Єфімов та партнери»

Підписатись на Моніторинг