КБВ та структура власності: не можна ігнорувати

Вітаємо Вас!

Як відомо, сьогодні у світі прослідковується тенденція посилення контролю за грошовими потоками та все більшою необхідністю «пояснити» джерела доходу. Україна у даному випадку не виняток. Це, серед іншого, пояснюють необхідністю захисту прав та законних інтересів громадян, суспільства і держави, забезпечення національної безпеки шляхом запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

У нас для цього, навіть, існує відповідний закон — «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Відповідно до пункту 4 Розділу X цього закону юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, подають державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Якщо термін «кінцевий бенефіціарний власник» для нас уже не новина, а буденність, то структура власності до останнього часу видавалась чимось далеким та химерним (або взагалі незнайомим). Проте все змінилося з прийняттям наказу Міністерства фінансів України від 19 березня 2021 року № 163 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» (далі — Наказ). Даний Наказ опубліковано у газеті «Урядовий кур’єр» 11 червня 2021 року, а тому відповідно до пункту 3 він набирає чинності з 11 липня 2021 року.

Які для усіх нас це має наслідки?

Тепер до 10 жовтня 2021 року усім[1] потрібно подати/уточнити/оновити державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та інформацію про структуру власності за формою та змістом відповідно до Наказу. Більше того, відповідно до статті 171 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи (сюди ж входить підтвердження структури власності) тепер повинно відбуватись щорічно.

Але що собою представляє «структура власності»? Структура власності за формою є офіційним документом і являє собою схематичне зображення структури власності юридичної особи, яка відображає всіх осіб, які прямо або опосередковано володіють цією особою самостійно чи спільно з іншими особами або незалежно від формального володіння мають можливість значного впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи. Наказом передбачені також особливості у разі наявності у структурі власності юридичної особи іноземних юридичних осіб та/або осіб, які не перебувають у громадянстві України і є громадянами (підданими) іншої держави або держав, трастів, інших подібних правових утворень та інші нюанси.

У разі здійснення прямого вирішального впливу зазначається відсоток частки в статутному (складеному) капіталі юридичної особи або відсоток права голосу в юридичній особі (дані надаються у відсотках).

У разі здійснення непрямого вирішального впливу зазначається характер бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

Що буде, якщо проігнорувати зазначену вимогу?

Відповідно до частини 6 статті 16611 Кодексу України про адміністративні правопорушення неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи тягне за собою накладення штрафу на керівника юрособи або особу, уповноважену діяти від імені юрособи (виконавчого органу), від 17 000 грн до 51 000 грн.

У разі, якщо Вам потрібна допомога зі складенням заяви про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структури власності, запрошуємо скористатися послугами нашої фірми, оскільки вони у будь-якому випадку будуть дешевше, ніж адміністративний штраф.

Маслов Богдан, юрист
Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»

[1] крім політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об’єднань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій

Підписатись на Моніторинг