Чи варто скористатись податковою амністією

Вітаємо Вас!

21 липня набув чинності прийнятий Верховною Радою законопроект № 5153, відомий як закон про «податкову амністію». По суті платники податків за невеликий відсоток отримують право строком до 1 вересня 2022 року «очистити» свої активи, придбані за рахунок доходів, з яких раніше не були сплачені податки.

Об’єктами одноразового спеціального декларування можуть бути активи на території України або за її межами, що належать декларанту на праві власності, а саме:

1) валютні цінності (крім коштів у готівковій формі, тобто не внесених на банківський рахунок) та права грошової вимоги;

2) нерухоме майно;

3) рухоме майно (включаючи ТЗ, предмети мистецтва, ювелірні вибори, коштовні метали);

4) частки (паї) та інші корпоративні права, майнові права на об’єкти інтелектуальної власності;

5) цінні папери та/або фінансові інструменти, визначені законом;

6) права на отримання дивідендів, процентів чи іншої аналогічної майнової вигоди.

7) інші активи.

Приємним буде відсутність необхідності документального підтвердження вартості українських активів. Проте документально потрібно буде підтвердити вартість об’єктів декларування закордонного походження (у разі відсутності їх оцінки потрібно буде таку оцінку здійснити), а також у разі декларування (2) валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні та (3) прав грошової вимоги. Крім того, в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не потрібно буде зазначати інформацію про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування.

Також до декларанта, який сплатив у повному обсязі суму збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, застосовуються державні гарантії (пункти 14,16 Закону). Відомості, що містяться в деклараціях та доданих до них документах є конфіденційною інформацією та не підлягають розголошенню фіскальними органами.

Сплатити збір за добровільне декларування у відсотковому співвідношенні до вартості активу (від 2,5 до 18%) можна одним платежем або трьома рівними платежами протягом трьох років (але у такому випадку ставка буде дещо вищою). Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування повинна бути здійснена декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Важливо зазначити, що коли йде мова про готівкові кошти, амністія буде конкретно «податкова» і не звільнить від фінансового моніторингу та необхідності «показати» джерела походження цих коштів. Взагалі йдеться про звільнення від відповідальності за порушення саме/лише податкового та валютного законодавства. Активи, набуті внаслідок кримінальних правопорушень (окрім, як зазначено вище, ст. ст. 212, 2121 ККУ) та інших порушень законодавства під амністію не підпадають.

На додаток особи, які мають право скористатися правом на добровільне декларування та не скористалися таким правом, будуть вважатися такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності станом на дату завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори на момент нарахування (отримання) таких доходів та/або склад та обсяг таких активів не потребує декларування.

Загалом доречно було б скористатись амністією особам, що можуть пояснити джерела отримання грошових коштів, але які не сплатили з цих коштів податки, а також особам, що отримували доходи не від податкових агентів і зобов’язані були відобразити доходи в щорічній податковій декларації з ПДФО. Тобто, наприклад, якщо Ви здавали в оренду нерухомість чи надавали приватні побутові послуги, отримували іноземні доходи тощо. Крім того, про одноразове декларування доцільно, в першу чергу, задуматися тим, хто витрачає більше, ніж офіційно заробляє.

У перехідних положеннях також надано установку Кабінету Міністрів України протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо посилення контролю за повнотою оподаткування доходів фізичних осіб. Схоже, влада має наміри розглядати будь-які кошти, набуті від продажу належних громадянам понад ліміти «безумовного амністування» і незадекларованих під час амністії активів, як такі, що отримані з ухиленням від сплати податків.

Тобто, як зазначалось декількома моніторингами раніше, ми вже тепер системно йдемо шляхом встановлення повного контролю за грошовими потоками і необхідністю підтвердити кожну витрачену копійку.

Залишились питання або все ще не можете вирішити, чи варто Вам скористатись амністією? – скористайтеся нашою консультацією!

Маслов Богдан, юрист
Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»