Чим насправді опікується ДПС?

Вітаю,

відомо, що підприємці іноді замінюють трудові відносини укладенням цивільно-правового договору підряду чи надання послуг. Відомо також, чому підприємці так вчиняють. Та тому, що хочуть зменшити податкові витрати. Крім того, таким працівникам можна нічого не платити, якщо вони нічого не роблять, коли підприємець сам не заробляє і не отримує замовлень від клієнтів. А ще підприємець не несе витрат, пов’язаних саме з трудовими відносинами…  І це не говорячи про різні фактори мотивації працівників на кшталт: «хочеш заробляти, працюй чесно, старанно та добросовісно».

ДПС має повноваження вишукувати випадки, коли фактичні трудові відносини приховані під цивільно-правові. І податківці робитимуть це, виходячи з шести ознак трудових відносин, які зазначила ДПС (стор.3 Моніторингу). Зрозуміло, що підприємцям слід зреагувати на ці шість ознак і відкоригувати договори ЦПХ.

Та у мене питання в тому, яку ж мету переслідує ДПС України?

Це може бути дійсне піклування про найманих працівників, які в рамках трудових відносин більш гарантовані в отримані зарплати не залежно від того, наскільки ефективно вони працюють, та чи заробив роботодавець кошти на цю зарплату.

А може бути піклування про наповнення бюджету. Адже регулярна зарплата найманого працівника – це регулярні платежі до бюджету, незалежно від якості роботи працівника.

На Вашу думку, яку ж мету дійсно переслідує ДПС?

Замовте нашу консультацію в один клік. Вам сподобається, як ми консультуємо.

Олександр Єфімов,
Керівний Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду