Струмок на балансі водоканалу

Опубліковано в експертно-правовій системі “Експертус: Головбух”  

Питання: підприємство – водоканал має ліцензію на централізоване водопостачання та водовідведення. Згідно з постановою КМУ №584 від 01.06.2011 «Про затвердження Порядку ведення окремого обліку доходів і витрат на підприємствах, які здійснюють виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення» підприємство веде окремий облік доходів і витрат за водопостачанням та водовідведенням.

На сьогодні, в результаті створення територіальних громад, підприємству на баланс органи місцевої влади хочуть передати струмок, який знаходиться в сусідньому селі. Окрім того, в результаті проведення конкурсу проєктів, в якому брало участь зазначене село, на благоустрій струмка виділені кошти із міського бюджету. Благоустрій полягає в тому, що необхідно зробити зручний підхід до струмка, встановити там альтанку та лавочки. Ці кошти на благоустрій спрямовані водоканалу.

Виникає питання, чи має право взагалі водоканал брати на баланс струмок, проводити його благоустрій?

Відповідь:

Формулювання питання дозволяє дійти висновку, що мова йде саме про комунальне підприємство.

Так, згідно зі ст. 78 Господарського кодексу України (далі – ГКУ) комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління. Майно комунального унітарного підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство).

Майно підприємства становлять виробничі і невиробничі фонди, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства (ч. 1 ст. 66 ГКУ).

Крім того, статтею 139 ГКУ передбачено, що майном у ГКУ визнається сукупність речей та інших цінностей (включаючи нематеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробляються чи використовуються у діяльності суб’єктів господарювання та відображаються в їх балансі або враховуються в інших передбачених законом формах обліку майна цих суб’єктів.

Залежно від економічної форми, якої набуває майно у процесі здійснення господарської діяльності, майнові цінності належать до основних фондів, оборотних засобів, коштів, товарів. Основними фондами виробничого і невиробничого призначення є будинки, споруди, машини та устаткування, обладнання, інструмент, виробничий інвентар і приладдя, господарський інвентар та інше майно тривалого використання, що віднесено законодавством до основних фондів.

В той же час законодавство, а саме Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» (його дія поширюється і на ваше підприємство), розкриває, що ж належить до основних засобів, тобто до основних фондів. Так, відповідно до п. 5.2.4 вказаного положення, природні ресурси є іншим необоротним матеріальним активом.

Оскільки відповідно до ст. 39 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» до природних ресурсів загальнодержавного значення належать, зокрема поверхневі води, що знаходяться або використовуються на території більш як однієї області, а до природних ресурсів місцевого значення належать природні ресурси, не віднесені законодавством України до природних ресурсів загальнодержавного значення, то струмок в сусідньому селі має статус природного ресурсу місцевого значення, тобто є основним засобом.

Тобто, виходячи із статусу струмка, його можна брати на баланс.

А от щодо того, чи дозволено це вашому підприємству, в першу чергу, слід звернути увагу на статут. Оскільки, зазвичай, ним не забороняється здійснювати комунальному підприємству й інші неліцензовані види діяльності, то компетентним органом управління струмок може передаватись на баланс такому підприємству. Закон України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», постанова  НКРЕКП від 22.03.2017  № 307 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення» також не забороняють цього робити.

 

Наталія Брожко, адвокат Адвокатської фірми «Єфімов та партнери»