Ціна в розрахунках за електроенергію

Питання: Відбулися такі зміни в ЗУ «Про ринок електричної енергії».

БУЛО:

ст. 66 п.3. Відповідний двосторонній договір має встановлювати:

2) ціну електричної енергії та/або порядок її розрахунку (формування);

СТАЛО:

ст. 66 п. 3. Відповідний двосторонній договір має встановлювати:

2) ціну електричної енергії, визначену у грошових одиницях;

Чи означає це, що для двосторонніх договорів та актів за ними має застосовуватися тільки ціна з 2 знаками після коми?

Та чи може «ціна, визначена у грошових одиницях» (як згідно зі змінам до ЗУ) бути з 7-ма знаками після коми, як було до цього?

Відповідь: З описаного у запитанні можна зробити висновок про те, що запитувача цікавить відповідь на питання, чи можна вважати грошовою одиницею України тисячні, десятитисячні… частини гривні, як грошової одиниці.

Відповідно до ст.189 Господарського кодексу України ціна є істотною умовою господарського договору і зазначається в договорі у гривнях.

Відповідно до ст.10 Закону України «Про ціни і ціноутворення» від 21.06.2021 № 5007-VI ціни на товари, які призначені для реалізації на внутрішньому ринку України, установлюються виключно у валюті України, якщо інше не передбачено міжнародними угодами, ратифікованими Україною, та постановами Кабінету Міністрів України.

Тобто ключовим питанням є питання про валюту України. Чи можна вважати, що тисячна, десятитисячна, стотисячна частина гривні є валютою України?

Згідно зі ст.32 Закону України «Про Національний банк України» від 20.05.1999 № 679-XIV грошовою одиницею України є гривня, що дорівнює 100 копійкам. З цього слідує висновок про те, що грошовою одиницею є гривня і її соті частини, які називаються копійками. Тисячні, десятитисячні, стотисячні… частини гривні – не є грошовими одиницями України, а отже визначати ними ціну, означає порушувати наведені вище норми законодавства України.

Тож, відповідаючи на запитання про те, чи може «ціна, визначена у грошових одиницях» бути з 7-ма знаками після коми, слід стверджувати, що не може. Допустимо лише два знаки після коми, які дорівнюють копійкам, як встановленим законом частинам грошової одиниці України, які мають свою самостійну назву.

Автор: Олександр Єфімов,
Керуючий Партнер, доктор філософії права, доцент, адвокат, аудитор, член Науково-консультативної ради Верховного Суду