Нові обмеження виїзду керівника за кордон

Ви, керівник ЮО/постійного представництва нерезидента, плануєте на відпочинок чи у відрядження за кордон? Тоді є ризик того, що Вам цього не вдасться зробити, і ось чому.

З 1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (надалі – Закон № 1914). Зупинимось на одній, але дуже важливій зміні.

Закон № 1914, починаючи з 1 січня 2022 року, наділив податкові органи можливістю застосовувати тимчасове обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента – боржника за межі України як забезпечувальний захід виконання судового рішення або рішення керівника контролюючого органу про стягнення суми податкового боргу.

На щастя, таке обмеження може запроваджуватись виключно на підставі рішення адміністративного суду, а не на підставі відповідного рішення податкових органів. Порядок розгляду такого роду справ передбачений статтею 2892 Кодексу адміністративного судочинства України.

Обмеження керівника у виїзді за межі України може бути застосовано лише за наявності двох умов одночасно:

–          сума податкового боргу компанії перевищує 1 мільйон гривень;

–          цей податковий борг не був погашений протягом 240 календарних днів з дати вручення платнику податків податкової вимоги (п. 87.13 ст. 87 Податкового кодексу України).

Порядок та особливості розгляду такого роду справ регулюються статтями 283 та 2892 КАСУ, а саме:

  • така адміністративна справа розглядається судом протягом 48 годин з дня подання відповідної позовної заяви;
  • апеляційні скарги на судові рішення в таких справах можуть бути подані у 10-денний строк із дня їх проголошення;
  • суд апеляційної інстанції розглядає таку справу у 10-денний строк після закінчення строку на апеляційне оскарження з повідомленням учасників справи;
  • рішення суду щодо встановлення тимчасового обмеження керівника юридичної особи підлягає негайному виконанню.

Тобто, умови досить жорсткі. На практиці керівник боржника дізнається про те, що до нього застосований такий забезпечувальний захід лише постфактум – після того як рішення про обмеження виїзду за кордон набуде законної сили і лише в апеляційній інстанції будуть шанси на оскарження. Тому керівнику підприємства, яке відповідає вищенаведеним умовам (1 млн грн податкового боргу протягом 240 днів) варто звернутись до адвокатів для належного аналізу ситуації.

Враховуючи неналежне фінансування судів та небездоганну роботу «Укрпошти», Ви взагалі можете дізнатись про свої обмеження вже в аеропорті «Бориспіль» під час проходження митного контролю.

І це лише одна з ряду новел Закону № 1914. Далі ще буде про фіксацію платниками податків перевірок, про податкові запити та ін.

Менчак Ілля,

юрист Адвокатського об’єднання «Адвокатська фірма «Єфімов та партнери»